Llatí Tema 6

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB

 

2.- OCI, FESTES I TRADICIONS:

2.1.- DIES DE FESTA:
Cada 9 dies els romans tenien un dia de repòs.
Les festivitats romanes anaven molt lligades a la religió. De fet, era el pontífex màxim qui elaborava i controlava el calendari, i també indicava els dies festius i laborables.
Cada any el pontífex màxim senyalava els dies aptes per l'activitat pública i per els dies fasti (tribunals de justícia), perquè els ciutadans se n'assabentessin es penjaven els calendaris als murs dels edificis.

2.2.- PRINCIPALS DIES FESTIUS:
Les festes dels romans són un retrat del seu caràcter indiosincràtic. Els primers romans eren camperols i feien rituals als elements de la natura, al anar apssant el temps es van covnvertir en vencedors i conqueridors i s'encomanaven al déu de la guerra, però ja fossin camperols o soldats eren molt supersticiosos i demanaven ajuda als déus.
Algunes de les festes que celebraven en honor al déu de la guerra, Mart començaven al març (tal com el seu nom indica, dedicat a Mart), durant aquest mes feien tots els preparatius, i l'altre mes era l'octubre que era quan acabaven.
Algunes festes religioses que celebraven eren:
- LUPERCALIA: (15 de febrer) en honor a la lloba que salvà a Ròmul i Rem. Es sacrificaven bous i amb la sang es purificava el territori. Després uns sacerdots quasi nus corrien pel carrer i colpejaven amb corretjes a la gent que volia un bon futur. Eren les festes de la fecunditat. El Papa Gelasi I la va voler treure però  a causa de la resistència la va substituir per la Candelària (2 de febrer).
- PARENTALIA: (13-21 de febrer) en honor als morts de la família. Es reunien els aprents, visitaven tombes, feien ofrenes i sacrificis.
- SATURNALIA: (17-23 de desembre) en honor al déu Saturn, es feia molta festa, banquets, regals... Se l'anomenva festa dels esclaus ja que eren alliberats, es va cristianitzar la festa amb el naixament del Messies.

Per commemorar millor les festes es van crear els jocs públics, des de carros, teatre fins a lluites de gladiadors. Els més importants i antics foren els Ludi Romani o Ludi Magni, en honor de Júpiter, se celebraven al setembre i podien durar fins a 16 dies. Tots aquests jocs van ser organitzats pels magistrats de la República, els prometien per ser elegits.
Es van incorporar els Jocs Florals que no tenien res a a veure amb els actuals, es dedicaven a la deessa Flora (del 28 d'abril al 3 de maig)...

2.3.- MOMENTS D'OCI:
- ESPECTACLES PÚBLCIS:
Molta gent que no treballava, passaven molt temps als espectcles. August els feia servir perquè sabia que agradaven molt, tots els emperadors que el van seguir van fer el mateix que ell. Els jocs per excel·lència eren els de circ, és a dir les curses de carros. Els vehicles els duien els aurigues, podien dur 4, 6 o 2 cavalls, i feien grans apostes.
Un altre divertiment eren les representacions teatrals, hi ha un teatre de 14.000 localitats, el Marcel.
L'espectacle més sagnant i cruel eren les lluites de gladiadors, que es feien a l'amfiteatre.
- JOCS DE SOCIETAT:
Es jugava a daus, a cara i creu, al micatio (encertar nombre de dits entre dos), una mena d'escacs, a parells o senars, però sobretot sempre apostant diners. Menys durant el període de les Saturnals, que les apostes estaven prohibides.

3.- MATEMÀTIQUES, QUÍMICA I LLATÍ:

3.1.- MATEMÀTIQUES:
- Els nombres eren: unus, duo, tres, quattuor, quinque, sex, septem, octo, novem, decem, centum, millem...
- Altres numerals eren: multi, equi, semi, rect, circum, acut...
- Altres termes matemàtics que han derivat d'un sol ètim llatí són: potència (poder), càlcul (calculus), incògnita (in-cognita, no coneguda), addicció (suma, additio), equació (aequatio), multiplicar (multiplico)...

3.2.- QUÍMICA I ELEMENTS QUÍMICS:
Molts dels elements de la taula periòdica provenen del seu nom en llatí o grec, alguns són:
- L'or: és Au de l'aurum, per això les monedes es deien auri.
- Plata: és Ag de l'argentum.
- Coure: és Cu del cuprum.
- Sofre: és S del Sulphur.
- Titani: és Ti del Titanium.
- Tàntal: és Ta del Tantalus.
- Neptuni: és Np del Neptunium.
- Plutoni: és Pu del Plutonium. 

Entradas relacionadas: