Lleis discriminatories als EUA

Clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,68 KB

 

viure en societat:

els éssers humans som éssers especials. Necesitem viure junts. Naixem indefensos i el període de criança es molt llang.
-Per sobreviure: viure en grup afavoreix la superbivencia. Els éssers humans estem lligats i geneticament orientats a viure formant societats. -Per somunicarse: necesitem comunicar-nos. El nostre cervell es també social. Els sentiments ens empenyen a aproparnos als altres. La capacitat de parlar ens distingeix dels animals. -Per ampliar les nostres possibilitats. Viure en societat ens permet fer mes coses. Si visqesim sols hauríem de tornar-ho a inventar tot.
de la convivencia a la política:
vivim gracies a tot el que els altres fan per nosaltres. Pero estem tan acostumts a rebre aqesta ajuda que moltes vegades no ens n'agonem ni la valorem. Necesitem conviure per sobreviure, per comunicarnos i per progresar.
que es la política ?
de l'art i la ciencia de organitzar la convivencia social en diem política. La política pretén aconseguir el ben comú. Per aixo s'han creat les lleis i les institucions. Pero n osempre es just, hi han molts cops que els polítics s'aprofiten de nosaltres.
L'organització social: democracia i tirania:
tirania:
Durant molts anys els humans van viure sota tiranies, en les quals el tira tenia un poder absolut. Els tirans tenien la força i s'havien atribuit el poder de fer les lleis.
Democracia: es la manera d'organitzar una societat reconeixent que tots els ciutadans son iguals i tenen el dret a participar en el gover d'un país.
Els orígens de la democracia:
Per ser lliures ens hem de sotmetre a una llei justa: <>. Per aixo els ciutadans hem de participar en la elavoracio de les lleis.
La democracia en el mon modern:
La democracia va apareixer i va començar a triomfar al Segle XVII amb dues revolucions molt famoses ( Estats Units i frança). Als Estats Units es van implantar unes lleis discriminatories contra els ciutadans d'origen África. Lentament els negres es van anar organitzant per reclamar els seus drets. Un cop mes, van ser les mobilitzacions socials i la Unió de moltes persones el que va fer canviar les coses.
La democracia avui:
actualment hi ha molts paisos que no tenen regims democratics i els seus ciutadans n son amos del seu futur. A Espanya després d'una llarga dictadura, la democracia es va reintaurar el 1975.
tipus de responsabilitat:
Psicologica:
som responsables d'allo que fem de manera conscient i lliure.
Ètica: es el coneixement que cadascú ha de tenir del compliment dels seus deures i les seves obligacions.
diem que es irresponsable la persona que te el control dels seus actes, pero actua de manera impulsiva o sense preveure'n les consequiencies. El bon ciutada a de ser responsable.
Responsabilitat colectiva:
cadascú es responsable del que fa. Tenim responsabilitat colectiva pel que fa a les situacions que no deriven d'un acte únic, sinó dels actes acumulats de moltes persones. No podem dir que hi hagi una única persons. Hem de ser consumidors responsables, per tal que la nostra forma de vida sigui compatiple amb el respecte a la natura i am les persones.
De qui som responsables ?
de nosaltres mateixos:
les practiqes de risc posen en perill la nostra vida o la nostra salut per ser irresponsables.
de la nostra família: som responsables de les persones amb les quals ens uneix un lligamd'afecte o algun deure.
dels altres éssers humans: també som responsables dels nostres veins, dels nostres compis,...
La responsabilitat viaria es un cas de responsablitat respecte dels altres i d'un mateix.

Entradas relacionadas: