Llibre segon curial e güelfa fragment

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,86 KB

 

Blandín: Narra com dos companys d'armes (Blandín de Cornualla i Guillot Ardit de Miramar) se'n van pel món a la recerca d'aventures, a cavall, després de jurar-se fidelitat eterna. D'una manera àgil i lineal, se'ns contn los nombroses empreses meravelloses a què s'enfronten. Blandín n'ix sempre vencedor. El relat acaba com ho fan els contes de final felíç; amb una doble boda i amb l'assoliment d'una posició social bona.

Curial e Güelfa: Aquesta novel·la cavalleresca de mitjan Segle XV narra les aventures d'un jove nascut a Catalunya que se'n va de casa per cercar fortuna i la manera com esdevé un dels cavallers més bons del món, protegit i estimat per Güelfa, la seua senyora. Tant Güelfa com Curial van evolucionant al llarg de l'obra i canviant de sentiments i d'opinions segons les circumstàncies. L'autoria d'aquesta novel·la d'amor i armes continua sent un enigma.

Estructura CeG: La novel·la està dividida en tres parts o llibres. En el primer llibre, Curial és acollit al palau del duc de Montferrat, on coneix, una viuda gairebé de la seua edat que l'ajuda econòmicament i amb qui s'unirà en una relació de vassallatge propera als conceptes estudiats de l'amor cortés. Curial viatja a Àustria, on deslliura la duquesa d'Ostalric de les acusacions falses d'uns envejosos. A la cort de l'emperador s'enamora d'una filla del duc de Baviera, Laquesis, i a partir d'aquest moment Curial es debatrà entre l'amor i la fidelitat a Güelfa i el nou amor cap a Laquesis. En el llibre segon Curial segueix eixint vencedor de justesi tornejos (al torneix de Melú és nomenat el millor cavaller del món, juntament amb el rei Pere el Gran d'Aragó, que hi va d'incògcnit). Els elements cortesans tornen en aquesta part, amb la frescor del personatge femení Festa i la passió desbordada de Laquesis. La gelosia de Güelfa fa caure en desgràcia Curial. El llibre tercer conta el viatge de l'heroi al Pròxim Orient i el seu naufragi a les costes del nord d'Àfrica, on passarà sis anys de captiveri i coneixerà l'amor altruista de Càmar, que arriba a trair el pare, la pàtria i la religió per salvar Curial. Aquest, però, la rebutjarà per fidelitat a Güelfa. Encara que aquesta no perdonarà fàcilment...

Entradas relacionadas: