Llibre segon curial e güelfa fragment

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB

 

Curial i Güelfa:

És una novel·la cavalleresca del Segle XV, entre els ants 1435 i 1456, escrita en català i narra les aventures d'armes. És una novel·la d'autor anònim, no se sap qui la va escriure. Ha sigut editada algunes vegades, a l'any 1901 Antoní Rubíó i Lluch va publicar.La i l'hi va posar aquest títol. A l'any 1930 va ser editada per Ramón Aramon, i a l'any 1932 per Ramón Miquel i Alfons Par.

La novel·la està dividida en tres llibres.

Tirant lo Blanch: Novel·la cavalleresca escrita per Joanot Martorell a l'any 1460 i publicada per primera vegdada a l'any 1490. Narra les aventures d'armes i d'amor del protagonista, Tirant, que està al servei d'alliberar l'Imperi Grec (Constantinoble), dels turcs. Està qualificada com a una novel·la amb molta versemblança que l'allunya de les novel·les de cavalleria de l'Edat Mitjana. La seva trama variada i amb molts registres la fan una lectura amena i divertida, que ja fa anys que es llegeix. És una de les millors novel·les europees del moment.

El seu autor, Joanot Martorell, va ser un caveller valencíà. Va néixer a la ciutat de València (se suposa), entre l'any 1905 i l'any 1910, també se suposa que va morir a l'any 1465. Joanot Martorell que era cunyat d'Ausiàs March, era un cavaller agitat, ple d'afers cavallerescos d'armes i coneixia molt bé els costums de la cavalleria. Va estar a les cots de França, Portugal, Nàpols i Anglaterra i va estar interessat en els afers militars europeus de la seva època, i tenia una visió humana i atrevida, desvergonyida dels assumptes amorosos.


Al primer llibre es narra la vida de Curial. Va néixer a una família pobra i rep atenció de Güelfa, una jove vídua. La malintencionada intervenció d'uns senyors, fa que Curial s'hagi d'allunyar de Güelfa, encara que s'estimin molt. Curial marxa a Àustria, allà intervé a un combat per poder alliberar a una dona noble acusada falsament d'adulteri. Ja que aconsegueix alliberar a aquesta dona, li ofereixen si vol casar-se amb Laquesis, la germana de la duquessa. Curial diu que no a l'oferta, però tot i així, però tot i així, a Güelfa li entra un atac de gelosia. Curial torna a Montferrat, i allà, resol grans èxits a les justes cavalleresques que s'hi celebren.


Al segon llibre s'hi narra l'anada de Curial al torneig de Melú, acompanyat d'una Festa representada per Güelfa. A un dels episodis del viatje s'hi relata una visita a un convent de religioses, també s'hi relata una actuació dels cavallers aragonesos que lluiten a Melú al costat del rei Pere el Gran. Curial, que ja s'ha fet amb ells, viu moments mol interessant a la cort de París, sobretot després d0haver vençut a Sanglier de Vilahir. Quan tornen a ser a Montferrat, Curial és marginat pel reu de França i pre Güelfa, que diu que no tornarà a concedir el seu favor fins que tota la cort de Piug de Nostra Dona demani perdó en nom de Curial.


Al tercer llibre, Curial té una visió prop de Parnàs a un viatge a Terra Santa i a Grècia. Després d'aquest viatge, naufraga a les costes del Nord d'Àfrica a on hi passa sis anys capturat. Després d'aquests sis anys Curial és alliberat i pot tornar a Montferrat gràcies a l'amor que unes dones mores senten cap a ell. Quan arriba a Montferrat intenta recuperar a Güelfa, que l'accepta com a marit.


Entradas relacionadas: