Lucrecia Joan ramis

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,24 KB

 
El Renaixement: es fomenta en l'humanisme, l'humanisme es el corrent erudit i filosofic dl Renaixement. El Renaixmnt en aket sentit, fa el paper d'alliberador d l'ésser humà. El problema sembla iniciar-se en la dinastia dls Trastamera el 1412. Pèrdua de conciencia lingüística, tot i q el català cntinua sent la llngua oficial als inicis dl s.XVIII., a més hi afegim la unitat dinastica entre Castella i Aragó a través dl matrimoni dls Reis Catòlics, amb una política castellanocentrica. Hi ha una decadéncia, una epoca d col·lapse d la qualitatd la producció liter en llengua catalana, hi ha manca d'un català literari modern. Es comença a prlar d llengua llemosina en el lloc d la catalana, per referir-se a la d ledat mitjana. D'aquí surt una literatura popular i tradicional. Els problemes seriosos entre nivell popular oral i nivell culte escrit. Començan amb frça la literatura castellana els siglos d oro. Barroc: Entrem en un període pessimista, és una estetica q tradueix una crisi d valors q veiem reflectida en tot el món espiritual, polític i social dl s. XVIII. Ladecepció es gran i la necessitat d'evadir-se de la realitat urgent. El Barroc dóna resposta artística a aquestes necessitats d l'entorn. X les terres catalanes no es una época facil, 2 guerrres; Segadors i Succeció, deixen el país en una situació dinferioritat dins d la monarquia espanyla. Característiques: pl q fa a les formes literaries i stetiques, accentua el mecanisme del contrast, d l'antítesi i d la paradoxa. Els artistes són capaços d'il·luminar la bellesa d'una dona, d'enlairar-nos espiritualmenten la contemplació i d recrer-nos en la pura materialitat, en els paspectes ms lleigs, mes miserables o vulgars d la naturalesa humana.
El tema d la mort sovinteja en les obres barroques. Des d la visió terrorífica i pintoresca fins a una prespectiva més trascendental i espiritualista.

Neoclassicisme: neix a França el s. XVII, comporta el retorn a les normes clàssiques. La literatura vl tornar a tenir una funció allíçonadra exemplar. (acció, lloc , temps)les 3 unitats d tragedia. Joan Ramis: és un escriptor i erudit d Menorca q destaca en el terreny d la tragèdianeoclassica.
Joan Salvat (Papasseit): (1894.1924) neix en una família humil, proletaria, el seu pare mor aviat en un accident laboral, la seva formació qda en mans d'una institució per orfes, ha hagut d'apendre un ofici i posar-se a treballar... Són alguns dls seus poemes mes intensos q parlen d l'amor i dl treball, d la vida real d la gent humil i d l'orgull d dir-ho amb veu alta. Papasseit ha viscut la injustícia social, q és una realitat q no es pot amagar. Per alguns dls seus articles d la prensa es empresonat.
Josep Carner: (1884-1970) a partir d l'any 1906 fins 1920 és una aportació molt important al moviment noucentista. La contribució d la poesia a la possible materialització d'una Catalunya ideal és bàsica, ha de treballar intensament per la dignificació de la llengua catalana. La concepció artística d Josep Crner ñes la creació d'un llenguatge noble, refinat, cada vegada mes irònic, q busca la precició i l'exactitud. "els fruits saborosos". Amb el seu llibre El cor quiet" es produeix un canvi importan en la poesia carneriana, el poeta ha madurat, ha vist com el món endreça i pulcre d la Catalunya ideal és d difícil realització en una societat plena d tensions. A causa d la Guerra Civil te un exili forçós i mor pertant fora d Catalunya.

Entradas relacionadas: