Maman louise bourgeois ficha tecnica

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,1 KB

 

MAMAN. LOUISE BOURGEOIS

1. Documentació GENERAL

L’escultura Maman va ser dissenyada per Louise Bourgeois l’any 1999 i fosa L’any 2001 i una de les seves versions es troba exposada a l’exterior del Museu Guggenheim de Bilbao. Realitzada amb bronze, acer inoxidable i marbre.

Louise Bourgeois va néixer a París l’any 1911, filla de Louis Bourgeois i Josephine Fauriaux.

Les seves Primeres experiències artístiques parisenques, com a pintora, les va realitzar Amb Ferdinand Léger. Segons deia ella mateixa, la seva obra estava inspirada en La seva infantesa i concretament en la “traïció” del seu pare.

2. ANÀLISI FORMAL

La composició de l’obra s’estructura a partir de les vuit potes gegantines Que sostenen un cos molt més petit proporcionalment. El tractament de les Figures gira al voltant de la representació naturalista d’una realitat Modificada, transformada, recreada. En el centre del cos, proporcionalment més Petit, se situa una bossa metàl·lica.

La Sensació de moviment, sense ser molt exagerada, ve proporcionada per la Fragilitat de les potes que sembla que avancin amb dificultat i inseguretat, Generant una visió expressiva en la que es barreja la força i la Fragilitat, la protecció i la indefensió fent una visió poc plàcida, més aviat Amenaçant o al menys ambigua.

Pel Que fa referència a la conclusió sobre l’estil cal esmentar en primer Lloc que Louise Bourgeois no és una artista vinculada de forma estable a un Estil o tendència. Hi ha qui considera aquesta obra com un exemple D’expressionisme escultòric. Tanmateix, altres crítics d’art com Robert Hughes La consideren una artista que es mou dins de l’òrbita surrealista. De tota manera Cal tenir present que la pròpia autora negava ser surrealista i es considerava Existencialista. Però l’obra de L. Bourgeois es considera que al llarg dels Anys va anar creant un llenguatge simbòlic molt personal i que a través de les Seves obres canalitzava els fets traumàtics de la seva existència i les Reflexions sobre el paper assignat a les dones en la societat occidental.

3. Interpretació

La descripció iconogràfica ja ha estat comentada prèviament: una aranya de Potes i proporcions gegantines amb una bossa més petita que conté les pedres Blanques que simulen els ous dins la bossa materna.

Des D’un punt de vista iconològic la interpretació és, inicialment, força Clara ja que la figura de l’aranya ,són una evocació directa del taller Familiar de tapissos. Així mateix, tal i com la pròpia autora ha explicat: “és Una imatge de la mare... Però més enllà d’aquesta visió positiva, d’aquest Homenatge a la seva mare, víctima de la infidelitat del marit durant molts Anys,el mateix fil que serveix a l’aranya per protegir els ous pot servir per Capturar les preses que devorarà. Vida i mort, com dos fonaments de L’existència humana, contradictoris i complementaris, com l’amor i l’odi que Sentia cap al seu pare.

Sense Respondre a cap encàrrec, existeixen vàries versions d’aquestes aranyes A diferents llocs del món. Tenia una funció d’evocació familiar però També terapèutica, ja que l’ajudava a sobreviure, aïllar el dolor personal i Dominar-lo.

Març Històric i cultural.

4. Conclusió

El Reconeixement internacional d’aquesta artista d’origen francès ,il·lustra molt Bé el creixent pes artístic del país nord-americà, així com l’aparició de nous Moviments socials durant la segona meitat del Segle XX com el feminisme.

Entradas relacionadas: