María rosa angel guimera descargar

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

INTRODUCCIÓ HISTÒRICARevolució francesa i revolució industrial que provoquen un augment de la producció agrícola que permet duplicar la població i es produeix un fenomen que ja és habitual: lèxode rural. La gent emigra a les ciutats i es situa als ravals daquestes. (barris perifèrics) i van prenent consciència de classe, de la situació (sen adonen que són pobres i que tenen certa força) i sorgeix la primera UGT i PSOE (1888). Sindicats proletaris, grups anarquistes i dues vertents ideològiques: una diu que la ciutat és bona: progrés, modernització... i altres que la ciutat és dolenta: mals salaris, vici, consumisme... TEATRE XIXHi ha dues tendències: un teatre arcaic que sent nostàlgia del passat (edat mitjana) i un teatre popular partidari del català que ara es parla, Frederic Soler (Serafí Pitarra nés lautor més destacat).
Situació del català: La llengua no està normativitzada. No té espais dús, no susa en tots els àmbits com administració o educació. Per exemple: Àngel Guimerà fou president de lAteneu barcelonès (1895-1902) i va emetre un discurs en català i hi va haver gent que xiulava i cridava: maleït siga el que no defensa el que es seu en aquest cas, el català.
Teatre com a negoci: Igual que la narrativa, també sextengué el negoci teatral. Sinverteix en la creació de nous teatres a Barcelona: Teatre Líric, Teatre de Catalunya, Tívoli, Novetats...


ÀNGEL GUIMERÀ 1845-1924. Neix a Sta. Cruz de Tenerife el 1853. Embarca cap a Catalunya de petit amb els seus pares, creant polèmica, perquè no estaven casats i varen haver de fer-ho. Entre el 1862 i 1870 senamora de Maria Rubió (filla del cerer del poble) i fou un amor no correspost (ella es casà amb un altre). A partir daquí comença a escriure poesia en castellà, però ja ha après català i poc a poc va substituint una llengua per laltre fins que el 1877 lanomenen Mestre en Gai Saber. 1873-1921 estrena les seves obres teatrals i protagonitza enfrontaments amb Frederic Soler per la forta competència que es feien. Mor el 1924 i fou un enterrament multitudinari: unes 50.000 anaren al seu funeral. Home públic i compromès:
- Fou una figura reconeguda pels ciutadans, candidat al Nobel, moltes obres... i alguna daquestes fou musicada com a sardana (la santa espina).
A Montjuic salçà una estàtua pel protagonista de Terra Baixa (Manelic)
- Fou director de la revista
Renaixensa, fou president de lAteneu barcelonès, als 25 anys va entrar a una organització catalanista La jove Catalunya...
- Lany 1904 va ser candidat al premio Nobel
- Les seves obres van ser traduïdes a molts idiomes.

Entradas relacionadas: