María rosa angel guimera personatges

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,31 KB

 

Àngel Guimerà(creador del teatre culte en català): (1845-1924),dramaturg català més important del s.xix, primera obra teatral,Gal·la Placídia,marcadament romàntica, el 1879 s'imposava la nova estètica realista.Van seguir tot un seguit de tragèdies Judit de Welp i,sobretot,Mar i cel. aquestes tragèdies estan escrites en vers decasíl·lab i temàticament recreen ambients del passat medieval amb una visió molt subjectiva de la història.Mar i Cel presenta una tragèdia amorosa emmarcada en el segle XVII entre Blanca, una noia cristiana i Saïd, un musulmà. A la dècada dels 90,obté uns popularitat inusitada tant per les noves peces teatrals com pels discursos de caire polític,compromís clar pel catalanisme.
Trilogia de Maria Rosa,Terra baixa i La filla del mar,obres constituïdes amb tècniques similars i ambientades en el món obrer,pagès i mariner, amb un rerefons d'injustícia social.
Posteriorment entra en una etapa de vacil·lacions amb l'intent d'assajar el drama burgès, de seguir l'estètica naturalista i la simbolista, i retornar a la tragèdia romàntica dels inicis.Teatre de Guimerà, presenta una sèrie d'aspectes i de personatges íntimament lligats a la seva trajectòria vital: - Condició de fill natural.va néixer abans del casament dels seus pares. Alguns dels seus personatges neixen d'una manera poc convencional.-La seva qualitat de pervingut o emigrat,a causa del seu origen canari, trobem personatges que tenen la qualitat de pervinguts i són fruit del mestissatge:Saïd de Mar i cel, és fill de mare cristiana i pare musulmà.-Fracàs sentimental amb Marta Rubió, pot ser la causa de l'amor sigui tractat en les seves obres amb tanta passió. Altres aspectos de la seva concepción del món oarteix,seguint la idea de Rousseau, que lésser humà és bo per la naturalesa i que és la civilització qui el corromp. La plana i les ciutats les degrava moralmente.

Altres aspectes, la seva concepció del món parteix,seguint la idea de Rouseau, que l'ésser humà és bo per naturalesa i és la civilització qui el corromp. Defensant aquesta arcàdica de les relacions humanes la solució proposada per Guimerà als conflictes socials del seu temps.hi contraposa l'amor fraternal, amb una idealització de la vida rural com a panacea de conflicte.

Entradas relacionadas: