Modernisme català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,06 KB

 

modernisme va sorgir a cat a l segle XIX fins al segle XX es caracteritza per un desig de modernitazació i un afany renovador, dues etapes 1 combativa els artistes lluiten per imposar aqest nou moviment amb una actitud critica envers la societat.els centres culturals modernistes seran les ciutats de bcn i sitges,la ideologia es propagarà amb la revista avenç 2 establerta representa la consolidacio del modernisme la burgesi la classe social mes poderosa economicament,le revusta mes important joventut,es considera que el modernisme finalitza cuan JM mort al 1911.

poesia modernista , proposta espontaneista representada per joan maragall , defensa l'expressió oberta lliure i espontània.poesia formalista , preten recuperar el valor de la forma en la creacio poètica, considera el sonet com la forma poètica mes perfeccionada, esta representada per la escola mallorquina formada per miquel costa i llobera i joan alcover. els temes preferits son el paisatge harmonic la natura de l'illa de mallorca.

JOAN MARAGALL hombe de gran cultura, pertany a una familia burgesa de bcn dedicada al negoci textil,la seva vida familiar era molt tradiciona , va destacar com a poeta, tenint en compte els seus poemes es classifiquen en natura : el paisatge es un del temes principals , patriotica relabora mites de cat,vitalista es mostra vitalista,decadentista expresa els estats d'anims.

escola malloriquina comparteixen entre els poetes son els trets poetics i interes pel projecte de modernitzar la llegua i la cultura catalana , el poeta mes important es miquel costa i llobera nascut a pollença 1854 va estudiar dret a bcn pero després es decidí per carrera eclesiastica i fou ordenat sacerdot. JOAN ALCOver  neix a mallorca va excercí d'advocat es va casar 2 cops 5 fills pero la morta de molta gent de la seva familia es va reflectir molt en les seves obres.

narrativa modernista 3 tipus rural , te lloc al camps , els personatges estan sotmesos al  seu entorn autor : victor catala josep pous i pages raimon casellas. costumista l'accio es desenvolupa a la ciutat els personatges son burgesos,l'autor mes destacat es santiago rusiñol. decadentista mostra una visió molt pessimista de la realitat , autors prudenci bertrana.

VICTOR CATALÂ (cateria albert i paradís)cal destacar drames rurals i la novel'la solitud protagonitzada per mila, va viure bonar part a escala .

SANTIAGO RUSIÑOL neix a bcn 1861 era orfe i va viure amb el seu oncle va preferir el mon artistic i la pintura  i la literatura, es va convertir en el prototip d'artista modernista , va viatjar a paris, va organitzar la primera festa modernista a casa seva de sitges (cau ferrat)

Entradas relacionadas: