Modernisme Joan Maragall Escola Mallorquina Víctor Català Santiago Rusiñol

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,88 KB

 
Modernisme:Esteticista o decadentista és l'opció artística que no atribueix a l'art una funció de transformació social, sinó que pertén cultivar l'art en si mateix, en una mena de consagració de l'artista. Bona part del Modernisme català té relació amb la vida bohèmia.Una altra part del Modernisme va dedicar la seva tasca al regeneracionisme, a la recerca de constuir una cultura nacional catalana moderna.
Joan Maragall:El seu primer llibre, Poesies inclou el poema La vaca cega. L'Oda a Espanya, en ocasió del desastre colonial espanyol. Visions i cants descriu els grans personatges de la mitologia popular catalana, com el bandoler de serrallonga. Elogi de la paraula. Les disperses on mostra atracció per la natura el llibre inclou la cançó la ginesta.
Novel·la modernista:L'ubicació de les histories en ambient rural, els espais són eteris i poc concrets. Els personatges son solitaris. Les forces ocultes i les passions i els instints condicionen el destí del personatge. Els autors opten pel conte o la novel·la breu. Forta dosi de subjectivisme, no hi falten elements fantàstics, simbòlics onírics o irreals.
Víctor Català: Les seves obres més apreciades es caracteritzen per preferir ambients rurals més aviat grotescos,l'ús d'una llengua volgudament expressiva.Solitud: Està concebuda com un gran poema en prosa, es un drama rural, te una estructura de 18 capítols. Com gairebé tots els narradors modernistes, va adoptar un model de llengua molt personal i decididament expressiu per aconseguir el seu objectiu de commoure el lector.
Teatre català modernista: Des del 1895 aproximadament, el teatre català va viure una època de creixement, en la qual participaren tant dramaturgs com narradors,(Víctor Català, Prudenci Bertrana) convençuts de la condició d'art total.Es van esforçar per portar a l'escena catalana el gran teatre europeu clàssic, modern i contemporani, també participaren en la renovació del teatre i de els tècniques escènique. Es poden distingir dues tendències europees:Naturalista, s'inclouen les obres regeneracioniste, en què la natura no purifica sinó que esclavitza . Joan Puig i Ferreter.Simbolista obres breus, polítiques(Enric Morera, Amadeu Vives) titelles ombres Santiago Rusiñol, Adrià Gual.
Santiago Rusiñol:Dins el gènere dramàtic, creà una obra extensa i variada que va evolucionar molt al llarg de la seva vida, es considerà a si mateix com un autor planer, va mostrar un gran domini dels diàlegs.Etapa simbolista: L'alegria que passa, quadre líric en un acte.En un poble avorrit, joanet somia ser un heroi, un individu contra la societat grisa. Hi arriba un carro ambulant d'una companyia de circ amb un clown i una jove. Zaira. Joanet s'interessa per la llibertat representada per zaira.//Cigales i formigues quadre líric musical d'un acte situat a l'Edat Mitjana. Mostra dues comunitats direcenciades: en un turó de la muntanya viuen les cigales, dedicas a la poesia. Al pla viuen les formigues, treballadores, malcarats i més brutes. Regeneracionisme: Rusiñol s'acostà al teatre naturalista, amb més interès pels problemes de la societat i els seus individus. L'Héroe, un drama en tres actes situat en un escenari únic.Aquesta obra critica amb sarcasme les guerres colonials.

Entradas relacionadas: