Modernisme Joan Maragall Escola Mallorquina Víctor Català Santiago Rusiñol

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB

 

Joan Maragall: teòric, assagista i poeta del Modernisme, la seua mort significa la fi del Modernisme. S


Joan Maragall: teòric, assagista i poeta del Modernisme, la seua mort significa la fi del Modernisme. Segons la seua teoria de la paraula viva, la poesia ha de ser espontaneÏtat, energia vital, i el poeta ha d'expressar allò que la inspiració li proporciona en estat de gràcia, sense premeditacions. La seua poesia es caracteritza pe la introducció del simbolisme i pel rebuig de l'artificiositat que impedix la inspiració. 

Josep Carner: un dels poetes més importants del noucentisme la seua obra s'allunya del romanticisme, el seu estil ve definit per la norma, la mesura, l'enginy i la ironia com un senyal de cultura, la seua obra també és una prova d'estima i fidelitat a la llengua.

Joan Salvat-Papasseit: intel·lectual autodidacte que es decanta pel Futurisme, és el representant principal de l'Avantguardisme, declara que el poeta ha de ser entusiasta, vital i sincer. Obres: "Poemes en ondes hertzianes" i "l'irradiador del port i les gavines".

Carles Salvador: seguidor de Salvat-Papasseit i considerat l'avantguardista valencíà més important. La seua producció inicial "Plàstic" conjuga la sensualitat de Papasseit amb un lèxic futurista abundant, mentre que els llibres finals "Dins l'aire net" presenten una reflexió més íntima sobre l'home i l'amor.

La novel·la modernista distingim tres corrents:

- Decadentista: pessimista i un llenguatge carregat de símbols i subjectivitat. "Camío de llum" de Miquel de Palol.

- Costumista: novela d'inspiració, s'adopta a l'estructura del quadre de costums. "l'auca del senyor Esteve" de Rusiñol.

- Ruralista: la natura simbolitza una força que aclapara l'individu. "Solitud" de Víctor Català.

L'escola Mallorquina encapçalada per Miquel Costa i LLobera que anticipa l'estètica noucentista, conjuga els elements ROMànics i modernistes amb el gust per l'harmonia clàssica i el concepte culte i elaborat de la poesia.

Entradas relacionadas: