Mort de dama resum

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,99 KB

 
occità:ll.Románica,llengua d'oc.-provença,el gascó Llemosí
amor cortes:terme am el que es designa la ideologia amorosa caracteristika d la poesia trobadoresca. Senyor;La dama(midons) es un esser exelent,bonica etc i una dona casada. Vassall;trobador amb actitud suplicant envers la dama x mitja de la poesia dmana favors. Protagonistes i etapes de lamor cortes:Tímid enamorat,suplicant(pregador) l'enamorat tolerat(entenedor). Personatges secundaris:gilos(marit de la dama),malditzants(espies enemics del trobador). Trobador:autor de poemes musicals en occità,classe alta(ho fan per plaer) o classe baixa(professionals). L'art de trobar: trobar leu(expressió senzilla i a labast dauditori),trobar clus(expressió tancada) trobar ric(expressió refinada). Canso:subjenere poetic de llenguatje subtil i connotat,que lloa una dama seguint les pautes de l'amor cortès. Pastorel·la:dialeg entre un cavaller i una pastora,a intenta enamorar es una composició dialogada. Alba: canta l'arribada del diai la tristesa dels enamorats que després de la nit junts es separen perquè no els descobreixin. Plany: composició en que el trobador lamenta la mort dalgun personatge,elogia al difunt i ora per la seva anima. Tençó: debat o discussió entre dos trobadors q defensen opinions diferents sobre qüestions amoroses etc. Obra Guillem de Berguedà: Contra pere de berga;a qui ridiculitza,mostrantse enamorat de la seva dona.
Contra el bisbe d'Urgell;apareix amb un llenguatge groller i transparent. Contra ponç de mataplana;li diu mesquí,traidor i cobard,pero cuan aquest mor,Guillem escriu un plany on l'elogia i reconeix mentides. Ramón Vidal de Besalú: Trobador s.XII. Obra; el castig del gelós i tractat de poetica trobadoresca les razos de trobar. Cerverí de Girona: servei dels reis catalans. Poesia amb dades sbre la política reial,intenció moralitzadora. Lo vers del saig e del joglar;defensa. Jordi de sant Jordi: el tema,la mort x l'amor l'imatge de l'estimada estará en la retina fins i tot cuan mori.
llengua provensal i entenedora.Nostalgia,presoner,sentiments cuan estava empresonat.poesia innovadora(ausias Març): tematica;imatge humana y real de la dona,concepte d'amor cortès superat. Estil; adéu als topics trobadoresks,llenguatge amb imatges de la vida quotidiana es un stil dur i directe. Llengua;català mol pur. Substitusio del provensal/occità pel català per l'expressió poetica.
oposició amor espiritual-amor sensual; el poeta es plany pk estima la seva dama d'una manera pura,pero ella lstima com totom fa(amor sensual). cicles: senyals,tensions entr l'amor intelektual i lamor sensual,idealització del amor,maduresa i acceptasio de la sensualitat,amor trankil. Jaume Roig; valensia principis XV,metge. Obra;L'espill,al·legat contra el genere femení.Stil acurat i rikisim amb anekdotes i consells morals.
protagonista:després de la mort del pare,la mare el fa fora de ksa i aixo el fa bandoler,militar. Diversos matrimonis amb dones dolentes. Topics misogins. Acusacions insultats contra les dones
gipó:pesa de vestir que cobreix el tronc
mercè: pietat,compassió
capteniments:comportaments
gai:alegre,festiu
host:exercit en campanya
pellissa:peça de vestir folrada de pell
gonella:túnica llarga cenyida a la cintura que diuen h y d.
guisa:manera
fadat:encisat,encantat.

Entradas relacionadas: