Moviments literaris europeus

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB

 

Romanticisme: va ser 1moviment cultural i un moviment innovador que basa la seva estetica en la sensibilitat individual. Es va iniciar a Alemanya i Anglaterra al final del S.XVIII i es va expandir per altres paisos europeus durant el S.XIX. El movim. ROMàntic va representar 1canvi profund en la manera de entendre el mon i entendre l'art. Els moviments classicistes defensen 1s models de bellesa clàssics, es basa en l'ordre, l'equilibri i serenitat. Els moviments innovadors defensen el trencament de les regles establertes i van a la recerca de nous camins en totes les manifes. Artístiques.

Renaixença: S.XIX es va iniciar la recuperació de l'us del català com a llengua de cultura i de conreu literari això rep el nom de renaix. Programa de la reinax. : -promoure l'activitat litarària, -fomentar el coneixement de la història pròpia, -crear institucions catalanistes, -crear una literatura pròpia. Moments renaix. : -1833, publicació de la Pàtria, -1859, instauració dels Jocs Florals, -1877, publicació de l'Atlàntida de Jacint Verdaquer. Àngel Guimerà: va nèixer el 1845 a Santa Cruz de Tenerife i va morir el 1924. Al 1845 la seva família es trasllada al vendrell on ell poc a poc es va anar adaptant a la llengua catalana, perpo continua extranyant les Canàries. Als 25 anys ja es sentia completament català, es va incorporar al moviment de la renaixença, va colaborar amb el naixement catalanisme polític. Es el dramaturg mes important de la literatura catalana del S.XIX. Obres importants: mar i cel, terra baixa, María rosa.

Tragèdia ROMàntica: escrita en vers i te un to solemne. Els conflictes se centren a l'interior de uns personatges singulars, personatges molt apassionats que es veuen enfrontats a unes forces superiors, final tràgic. Drama ROMàntic: de caire realista, escrit en prosa, to mes natural, tracten fets quotidians i mes realistes. Personatges d'aparença mes realista i final tràgic. mar i cel: una tragèdia ROMàntica, es situa al S. XVII, l'obra representa a una jove cristiana i un corsari, Said i Blanca que s'enamoren apassionadament però

Entradas relacionadas: