Narrativa catalana de postguerra

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,94 KB

 

LA NOVEL·LA DEL Segle XX
La narrativa modernistA
Joan Margall hi havia una situació diglòssica de la poesia sobre la narrativa en el Modernisme, a més hi havia dificultats en ledició i la comercialització de novel·les en català. La solució cap de la crisi va decantar cap a la tradició decadentista i simbolista va fer ressaltar un element que era : LEMOTIVITAT. Les novel·les més representatives de lèpoca van reproduir la realitat social. El tema principal era :jo i la natura, lésser humà i el món
Víctor Català: És deia Caterina Albert, característiques essencials: -Visió caòtica del món - La relació de lindividu amb harmonia i amb la natura totalitzadora -Lartista pretén ordenar la natura sotmetent-la a la superioritat i lart -Lindividu superior soposa a la multitud amb una actitud de reafirmació personal i de revolta.
Obra -SOLITUD: Va de una dona que lluita contra lentorn social i físic opressiu amb lobjectiu de superar la seva insatisfacció, i busca lamor i la llibertat.                                                                                                                 LA NARRATIVA DE PREGUERRALa novel·la anterior a la Guerra Civil estava en crisi. Nous corrents narratius: Novel·la psicològica que és basava en lanàlisi profunda de la vida interior dels personatges, aquest tipus de narració utilitzava el monòleg interior.
La crisi de la novel·la saccentuà amb el noucentisme, gènere inadequat per projectar el seu ideari. Als anys 30 del Segle XX sinicià un període dintensa producció a càrrec dautors de procedència diversa.
CARLES SOLDEVILAVa fer la trilogia dobres : Fanny (1929) Eva (1931) i Valentina(1933), fonamentà la novel·la danàlisi psicològica, de personatges femenins, i utilitzà la tècnica del monòleg interior.
MIQUEL LLORLa seva obra més coneguda Laura a la ciutat dels sants(1931), on va referència a la ciutat de Vic, i per extensió la descripció del paisatge moral hipòcrita, i en una història aprofundeix en els sentiments dels personatges.
SEBASTIÀ Juan I ARBÓEscriptor autodidacta, lobra del qual saproxima també a lanàlisi psicològica i la visió existencialista. Obra més destacada Terra del Ebre.
JOSEP Mª DE SAGARRAObra privada : Vida privada, tracta de la decadència de laristocràcia barcelonina en la transició de la dictadura de Primo de Rivera


JOSEP PLAEs dedicà tota la seva vida, obra més important, un dietari, on i trobem -dietaris i memòries, - Biografies i relats,- Llibres de viatges i guies turístiques, -Narracions ,- Assaigs. La descripció del món extern ho combina amb lautobiografia, aquesta forma narrativa va permetre barrejar i combinar gèneres.
LA NARRATIVA DE POSTGUERRADurant el noucentisme estava en crisi, es tractava dun gènere majoritari, necessitava el suport dels autors i editors, els autors es classifiquen abans de la Guerra Civil o després, però alguns novel·listes dabans no van publicar fins la postguerra.
La censura va tenir un paper decisiu el la problemàtica de la novel·la per diferents motius:
-Les dificultats del gènere, -Fins al 1962 no es van fer traduccions, -Fins als 60 només hi havia 2 editorials que controlaven les narracions, - Les raons històriques proporcionaven el retard en les incorporacions de corrents nous, -Les prohibicions van afavorir la desaparició dun públic.
Línies dominants dins del panorama
La novel·la psicològica- conreada als anys seixanta, va rebre influències del neorealisme i de la novel·la nord-americana. Autors destacats: Mercè Rodoreda i Llorenç Vilallonga
Lexistencialisme
La literatura fantàstica
La novel·la dexili
- sexpliquen les històries dels catalans en camps dextermini nazis.
MERCÈ RODOREDAEra filla única duna família lletraferida, la seva formació fou autodidacta, les seves obres, gairebé exclusivament narrativa, i la seva vida és pot dividir en 3 etapes:obres de joventut, obres de maduresa i obres de vellesa. La seva narrativa es psicològica i simbòlica.
ALOMA- Seva gran obra:adolescent que entra al món dels adults arran duna relació amb un home madur, la relació serà frustrant i converteix a la protagonista en un ésser solitari, somniador i desencisat.
Altres obres:Plaça del Diamant, i Mirall trencat.
PERE CALDERSEn la Guerra Civil es va exiliar a Mèxic, i després va torna a Catalunya. La seva obre recull la mirada irònica, distanciada, intel·ligent, crítica i tendre alhora, escriptor que segons els seus amics semblava talment un dels protagonistes de ficció dels seus contes. OBRA- Cròniques de la veritat oculta- expressió: actitud filósòfica davant la vida, centrada en la realitat aparent de les coses i la realitat oculta. Feia servir lús col·loquial i va crear lefecte humorístic caldesià. Altres obres:Aquí descansa Nevares i Antaviana

Entradas relacionadas: