La narrativa dels anys 70

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,38 KB

 


Quins 3 corrents narratius es van conrear més en la literatura catalana des del final de la Guerra Civil fins als anys seixanta?


· La novel·la psicològica

, intenta reflectir el món interior dun personatge que senfronta a un problema; la novel·la realista, ofereix dos vessants: el primer, influït per la novel·la nord-americana i el neorealisme italià i descriu la realitat del moment i, el segon, deriva de lexistencialisme francès, presenta lindividu com a víctima de situacions absurdes i que no troba sentit al món que lenvolta i, la fantasia i el Realisme(Realisme màgic).

Llorenç Vilallonga en les seves obres critica certs sectors de la societat de les Illes Balears.
· Els nobles, els xuetes (els jueus) i els escriptors.
· Mont de Dama, tracta de lagonia duna dama aristocràtica i aprofita per criticar aquestes classes socials.
· A quin corrent narratiu cal vincular l'obra de Mercè Rodoreda? Esmenta dues de les seves obres més rellevants i explica-les breument.· La novel·la psicològica
· La plaça del Diamant: Natalia és la protagonista de la novel·la, es de classe popular a Gràcia. Ella està promesa, però quan coneix el Quimet les coses canvien. El Quimet la va convèncer de que deixes al seu promès i que es cases amb ell. Finalment ella ho va fer i va tenir dos fills. El Quimet era un gandul, no treballava , ni feia res, va anar a la guerra i va morir. De sobte la Natalia es va quedar sola, però va començar a recuperar-se.
· Creus que el Realisme màgic propi de la literatura hispanoamericana del Segle XX por haver influenciat l'obra de Pere Calders. Per què?
·
Si, perquè introdueix elements fantàstics en situacions quotidianes i el final de les històries es pròxim a labsurd.

·
Esmenta 3 obres de Manuel de Pedrolo i digues a quin gènere pertanyen (novel·la policíaca, ciència ficció..)
· Joc brut
(Policíaca) Totes les bèsties de carrega(Simbólica) i Mecanoscrit del segon origen (Ciència-ficció).

· Relaciona els fets socials i culturals de la dècada dels 70 amb les novel·les que es comencen a publicar a partir d'aleshores.
·
La revolta del maig francès comporta una nova actitud moral per part de la Ramona, adéu; la coditialitat i els mites dels mas media, per exemple, El dia que va morir Marilyn i levasió del món en lloc de la descripció, per exemple, Cavalls sota la fosca, de Baltasar Porcel.


Entradas relacionadas: