Que es la narrativa modernista

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,78 KB

 
El regeneracionisme: hi pertanyen els escriptors que ataquen el conservadorisme de la burgesia catalana i volen una literatura compromessa amb la societat dins d'aquet corrent hi han dos grups: radicals i conservadors.
L'esteticisme: La seva visió de la literatura està més aprop dels postulats decadentistes que no pas d'aquelles que la veuen com un mitjà de deteterminació i revolució de la societat.
La poesia modernista rebutjava la tradició jocfloralesca i enllaçà, bàsicament, amb els corrents poètics europeus en voga: simbolisme, decadentisme, parnassianisme, etc. Així, a Catalunya es desenvoluparen dues tendències principals: una de més formalista, que té com a representants Jeroni Zanné i Guillem Tell i Lafont, i una de més espontània, que té com a màxim representant Joan Maragall. L'obra poètica de Maragall es caracteritza per l'enaltiment de la vida i per la descripció d'experiències vitals, mitjançant una poesia emotiva i directa i un lèxic senzill i entenedor.
La novel· la modernista significa la superació de la manca d'una tradició sòlida en aquest gènere i l'intent de trobar una tècnica narrativa adequada i un llenguatge eficaç. Oposant-se en part a l'estètica realista, recreà ambients vagues i suggeridors, presentà individus rebels amb voluntat de transformar l'entorn i oferí tot un món de símbols definidors de la realitat adversa que envolta el personatge. Concretament, en el camp de la narrativa, destaca la novel·la rural, que mostra un home enfrontat a la natura; de fet, presenta les preocupacions ètiques del Modernisme lligades a la interrelació entre l'home i el medi. D'altra banda, hi ha la novel·la decadentista (reproducció dels efectes de la realitat sobre l'artista) i la novel·la costumista, que és un retrat de la societat del moment. Algunes de les novel·les modernistes més representatives són Solitud de Víctor Català, i Els sots feréstecs de Raimon Casellas.

El noucentisme va ser un moviment literari i artístic català de principis del Segle XX, concretament va començar el 1906 amb la creació de Solidaritat Catalana i va acabar amb el Cop d'Estat de Miguel Primo de Rivera el 1923, bé que la seva petjada estètica perdurà fins la Guerra Civil i fins i tot després d'aquesta. Hereta de la Renaixença l'afany de superació per veure la literatura catalana a un més alt nivell, en aquest cas a partir de la recuperació dels clàssics grecollatins i una gran atenció a la forma. Les obres noucentistes busquen la bellesa, l'harmonia i estan plenes de cultismes i metàfores
Narcí s Oller i Moragas (Valls, 10 d'Agost del 1846 - Barcelona, 26 de juliol del 1930) va ser un advocat i escriptor que va cultivar el Realisme i el Naturalisme, per a acabar adaptant-se al Modernisme de l'època. Dret, advovcat , sempre trionfa la justícia, formació romantica pero es passa al Realisme, yxart i sardà, zola fa de critic a la papallona.

Entradas relacionadas: