Necesito

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,75 KB

 

El tema principal de la novel·la de M. Àngels Anglada no és només la denúncia de tots aquests crims (les deportacions, els assassinats massius, la crueltat, les violacions, els raptes, les amenaces, lobsessió per destruir un poble i una cultura, lexili ...), sinó la lluita contra l'oblit  i contra l'actitud negacionista que encara avui dia hi ha qui manifesta. El drama que han hagut de viure els exiliats armenis és mostrat molt de prop.Els 3 pilars fonamentals son la llengua,la memoria i el compromis.La tria de la llengua li ve de la infantesa,dels anys de Vic la terra de Verdaguer,el qual admira.Enllaça amb la memoria ke s'ha de preservar,que li ve de la seva etapa de filologia clàssica.La porta al compromis amb la vida,amb la terra:res del que es huma no li es aliè.La paraula li va servir per defensar els que + ho necessiten,per defensar la terra.Els classics grecs i llatins li va servir per dialogar amb el passat.Hi ha fidelitat al pais i a la seva historia,l'amor pel món grec,la devocio per la musica, pero es el clam contra la injusticia.El valor,la responsabilitat d'Aram,la solidaritat dels pobles :grecs,anglesos,l'amistat.La fidelitat:Marik-Vahé,Marik-Arshavir.Es una novela d'aprenentatge:Aram pasa de nen a home.

2 Context: El genocidi armeni fou un conjunt de matances i deportacions massives de la població armènia de l'actual territori de Turquia efectuades per l'imperi Otomà entre finals del segle XIX i 1915-1916 , especialment durant el règim dels Joves Turcs. És considerat el segon genocidi modern, després de l'extermini de Namíbia per part d'Alemanya. La finalitat que es buscava era l'eliminació física del poble armeni als territoris de Turquia. Es considera que va haver-hi un milió i mig de morts i un milió més de deportats en el que es coneix com la diàspora armènia . En l'actualitat, l'Estat turc no tan sols nega oficialment l'existència històrica del genocidi armeni, sinó que sosté que la població turca va ser la víctima real de les matances per part dels armenis. /Com El violí d'Auschwitz, la novel·la que Anglada dedicà a l'holocaust perpetrat als camps nazis, Quadern d'Aram és una denúncia dels crims contra la humanitat. Entre els dos llibres hi ha diferencies. L'amarga història del luthier d'El violí d'Auschwitz pot semblar,més dura i més desolada. En canvi a Quadern d'Aram, tragèdia i poesia emmarquen alhora els dos protagonistes-narradors, Aram i la seva mare, Maryk, que, amb la presència de la poesia armènia, conformen els elements més importants de l'obra. Violi publicada al 1994,rep un premi,diu ke la comença a fer al 1992.Explica com un jove luthier jueu ,dins d'un camp de concentració d'auschwitz troba esperança en l'encarrec de construcció d'un violi.Anglada relata la vida diaria del pres, amb documents reials que donen versemblança a l'obra.Memoria,records,dolor,musica,vida son temes claus.Quadern d'aram es centra en el sacrifici cruent del poble armeni que portà a terme el govern turc, principalment entre els anys 1915 i 1916.El relat de la tragèdia dels armenis, la reducció al no res de la seva gent i de la cultura pròpia, dels llocs sagrats, dels símbols, ens ajuda a entendre i a compartir el periple dolorós d'un poble abocat a la seva extinció.
 

Argument:la novela s'explica per les veus de Aram i Marik,conservades en un quadern.Els fets van tenir lloc al pais caucasic des de final del s XIX fins al 1919,sobretot,en 1915 i 1916.A causa d'una malatia d'Aram i una prometença que fa la mare de pelegrinar fins al monestir de Narek,si el noi es cura,,Aram i la seva mare escapen de la mort ke arriba sense pietat,quan el govern turc decideix eliminar el poble armeni.La novela explica el recorregut vital de mare i fill.El viatge es llarg i ple d'obstacles.Un periple pel Mediterrani.

 La veu narrativa parla en els 2 primers cpitols,al tercer i cuart Aram es qui parla,-escriu -per mitjà de les pagines del seu diari ,el 5 dona veu Marik,Aram al 6,Marik al 7,a dos testimonis:un turc,un armeni,i a la veu narrativa que clou la novela en l'epileg en un final obert.

Aram: es el protagonista de la novela, te 15 anys quan comença.Representa els origens +llunyans del poble armeni.A mesura que la història avança, el personatge canvia físicament i psicologicament.Al final del relat, quan viu a Marsella, Aram té uns 19 anys. És clarament un personatge variable.Marik:

És la mare dAram,es tracta d'una dona profundament religiosa.Representa la mare per antonomasia,escriu per no deixar de a l'aire la seva historia.Escriure per no oblidar les dissorts.Vahé: és un personatge necessari perquè ha esdevingut una mena de símbol del poble armeni. Sembla que per crear aquest personatge lautora va inspirar-se en el poeta armeni Daniel Varujan,8 mort el 1915 en unes circumstàncies molt semblants a les de Vahé.

 

Intertextualitat:es l'us de textos previs,propis o d'altres per compondre un de nou.Es diferencia del plagi o copia perke la utilitzacio es parcial barrejada,sovint usada com a homenatge.S'utilitza en textos dels quals no s'amaga l'origen.Es diferencia entre intertextualitat directe i indirecte o innoscient quan l'us d'una altre no es de la lectura directa d'aquesta sino de referencies indirectes o comuns a la cultura popular.Ex:A carnet d'Aram parla Marik,Aram i Alexia,cançons de bressol armenis.Poemes armenis sobretot de Daniel Varujan.Diari,el provençal.Carta del capellà de San Lazzaro.


 

Entradas relacionadas: