Nervi auditiu

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,62 KB

 

Vies auditives: audició i equilibri

Des de la recollida d’info existeix la via principal (contralateral), que predomina, i la via secundària o ipsilateral. A nivell de l’encèfal i el bulb hi ha integració bineural. L’escorça auditiva primària (A1), des d’una visió lateral esquerra, no es veu pas ja que és interior. L’escorça associativa o A2 envolta A1 com si fos un cinturó.

Via: Gangli espinal-(nervi auditiu)-nucli coclear ventral-oliva superior-(lemnisc lateral)- colicle inferior-NGM-Escorça auditiva

Codificació i percepció sistema auditiu

Sistema auditiu, funcions: - Detectar el so-Determinar la localització de la font sonora(mitjançant senyals binaurals i comparant-ho en el pla horitzontal d’ambdós orelles) (en el tronc de l’encèfal, també contribuir a la percepció del moviment en l’espai acústic)- Reconèixer la identitat del so i, per tant, el seu sigcat: to, volum, timbre (a còclea, tàlem i escorça auditiva).

Codificació de la localització de la font sonora  

PLA HORITZONTAL To baixa freqüència

- So breu, temps diferent entre que arriba el so a una orella o una altre. Hi ha neurones que detecten el temps de retard entre un so i l’altre situat al tronc de l’encèfal.- So continu, si el so prové de la dreta, s’estimulen en cert grau els 2 timpans. Segons l’ona (major o menor concentració de partícules) està en una fase o altra. Hi ha neurones que detecten la fase d’ones, si el so prové de davant impacta amb les 2 orelles =fase d’ona.

To alta freqüència

Quan el so és d’alta freqüència, el cap absorbeix part d’aquestes ones, produint una ombra sònica al costat contrari del cap, de forma que l’orella oposada a la font sonora rep una estimulació de menor intensitat.  La primera codificació té lloc al bulb en el complex olivar superior. Dintre del complex hi trobem uns detectors de la codif dels tons de baixa freq. Tb de la diferència de temps d’arribada i de fase.

PLA VERTICAL

Algunes de les ones sonores que sentim entren directament en el canal auditiu (So Directe), però la major part d’elles reboten en el plecs i ondulacions del pavelló auditiu (So Reflectit). El sistema auditiu determina la localització i el moviment de la font sonora en la dimensió vertical a partir, principalment, de senyals MONOAURALS.

Resum de la codificació del to a la còclea:

Quan els sons són molt greus (freqüència menor a 200 Hz), el To es codifica exclusivament de forma temporal.

Quan els sons són entre 1.000 i 4.000 Hz poden codificar-se de forma temporal, mitjançant l’efecte sumador del nervi auditiu, o de forma espacial.

Però quan els sons són aguts, superiors a 4.000 Hz, no poden codificar-se de forma temporal i es codifiquen només de forma espacial.

CORRENTS D’ANÀLISIS DE LA INFO AUDITIVA:

VENTRAL                      què)

  • Circumvolució temporal superior (regió paracinturó)
  •  Anàlisi i identificació dels sons
  •  Anàlisi del llenguatge (especialment l’hemisfere esquerre)

 Organització tonotòpica

DORSAL CAP A ON?

  •  Escorça parietal posterior
  •  Localització dels sons en l’espai
  •  Organització no tonotòpic
  • Determina caract. Espaials i localització

Entradas relacionadas: