EL NOUCENTISME: Va ser un corrent cultural i polític que es va iniciar amb la creació de la Solidaritat Catalana (1906). I es va acabar amb el Cop d'Estat de Primo de Rivera (1923). En 1906 es va fer el Primer congrés de la Llengua Catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,3 KB

 

NOUCENTRISME

Corrent cultural i polític que es va iniciar amb la creació de la Solidaritat catalana (1906) i es va acavar amb el cop d’estat de Primo de Rivera (1923)

  • Eugeni d’ors publica el glosari a la Veu de Catalunya
  • Josep Carner publica Els fruits sabrosos: reflecteix ideals del moviment
  • Primer congres de la Llengua Catalana

Va trancar amb l’ideari estetic del moviment anterior, va continuar amb la tasca diniciada pel Modernisme. Pero a diferncia d’aquest contava amb la colabroració de la brguessia catalana.

Les institucions catalanes y la Mancomunitat (1914) van impulsar la modenrització del país. Au n aixi el model classic es va prendre com a model cultural.

IDEOLOGIA

Persegueix la perfecció bassada en la imposiciió de la raó, l’ordre, la serenitat i la bellesa formal en contraposició dels modernistes


AUTORS

Eugeni d’ors(Barcelona 1881/1954) Pseudonim: Xenius i Octaví de romeu

Ideoleg nocentrista q va estudiar Dret i filosofia pero es va decantar per la literatura. Va ser secretari general del IEC pero la mort de Prat de la Riba el president de la Mancomunitat va tenir repercucions y el va obligar a dimitir dels seus carrecs. L’any 1920 comença a escriure en Castellá

O: Glosa: Article breu de caire intelectual editat a La veu de Catalunya. Es varen recollir en diversos volums

Josep Carner (Barcelona 1884/1970)

Perteneixia a una família de intelectuals, als 12 va publicar la seva primera poesia (LÀureneta) i als 14 va entrar en la universitat a estudiar Dret i Lletres von va descubrir el catalanisme polític. Va traballar al IEC. En la repressió franquista (1939) es va refugiar en Mèxic com a professor d’universitat.

O: Primers anys= Modernisme. 1ª ETAPA=Nocentrisme: Els fruits sabrosos(1906) 2ª ETAPA= Simbolista: El cor quiet (1925) i Nabí (1941)

Jaume Bofill (Olot 1878/1933) Pseudonim: Guerau de Liost

Poeta, periodista i polític del Noucentrrisme. Estudia dret i lletres, colavora al la Veu de Catalunya, Fou membre de la IEC.

O:Ideologia de la Mancomunitat en els seus articles. Llibre mes important= Satires(1927): Retrat de la Barcelona burguesa i menstral de l’epoca.

Entradas relacionadas: