EL NOUCENTISME: Va ser un corrent cultural i polític que es va iniciar amb la creació de la Solidaritat Catalana (1906). I es va acabar amb el Cop d'Estat de Primo de Rivera (1923). En 1906 es va fer el Primer congrés de la Llengua Catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,08 KB

 
el noucentisme, iniciat amb la cracio de la Solidaritat Catalana (1906) i acava amb el Cop d'Estat de Primo (1923). Al 1906 es van produir:
1Eugeni d'ors: va publicar el glosari on transmetia la seva doctrina noucentista. 2 Josep carner: va publicar els fruits saborosos, reflectia els ideals etics i estetics del moviment. 3 es va fer el primer congres de la llengua catalana.
el noucentisme va trencar amb el ideari estètic del moviment anterior, tasca iniciada pel Modernismede renovar la cultura catalanaper fer de Catalunya un país autonom modern i europeu. A diferencia van col·laborar amb la classe burgesa catalana.
Pompeu fabra va reformar la llengua i la seva consolidació. Tot i que volien cambiar el mon classic es va pendre com a model(ordre, disciplina, perfecció, bellesa formal i inteligencia)
Eugeni d'ors i rovira
neix bcn 1881, ideoleg del moviment noucentista, estudiar dret, filosofia i lletres.
el 1920 va abandonar la seva llengua i va començar a publicar en castella. Va morir a vilanova i la Geltrú el 1954

Entradas relacionadas: