EL NOUCENTISME: Va ser un corrent cultural i polític que es va iniciar amb la creació de la Solidaritat Catalana (1906). I es va acabar amb el Cop d'Estat de Primo de Rivera (1923). En 1906 es va fer el Primer congrés de la Llengua Catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,41 KB

 

Noucentisme:moviment politicocultural que entre 1906 i 1923 recull les aspiracions de la burgesia catalana,crea una ideologia a partit dels seus interessos i formula uns models de comportament social per fer posible la seva acció reformadora.Sinònim de conservadora=noucentisme.Aquesta paraula la va inventar Eugeni d'Ors amb un significat ambigu:tant pot derivar de l'adjectiu nou("un nou moviment")como referir-se al segle(nou-cents)Aquest moviment recollí les aspiracions polítiques de la burgesia catalana i va formular pautes de comportament en l'àbit social,polític i cultural.Eugeni d'Ors:va estudiar Filosofia i Lletres i dret,1911 fou nomenat secretari de l'institut d'Estudis Catalas i el 1917 director d'instrucció Pública de la Mancomunitat.Quan morí Prat de la Riba es traslladà a Madrid i deixà d'escriure en català.És autor del Glosari(conjunt d'articles de poca extensió(gloses)que apareixen períòdicament i des del 1906 a La veu de Catalunya en les quals exposà el seu ideari estètic.CONCEPTES DEL NEUCENTISME:Intervenció:fa referència a l'acció reformadora.Quan s'aplica a l'actuació estètica s'anomena arbitrarietat.Classicisme i mediterranisme:es basen en el passar grecoromà com un espai comí de civilització i s'oposen al decadentisme nòrdic dels modernistes.Cibilitat i obre ben feta:es defensa la Catalunya ciutat,identificada amb Barcelona,en oposició al rusalisme modernista.Es propugna l'obra ben feta que en el cas de la literatura comporta la perfecció moral.Guerau de Liost i Josep Carner(La munyanya,Els fruits saborosos)

 Mancomunitat de Catalunya i neucentisme (relació) institució política que va permitir que el neucentismes crecisin el neucentisme. La lliga regionalista guanyar les eleccions (1906). Una renovació cultural pasat en tres punts:-creació de una escultura docent desde ed.Primaria fins a ed.Superior. -creació de una infraestructura cultural,museos,biblioteques públiques... -fixiació i normalització de la llengua.1906:s'he varen dur a terme el primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana.1907:Institut de Estudis Catalans.1913:s'he varen crear les llengües ortogràfiques.1914:se constitueix un organisme que es diu LA MANCOMUNITATDE Catalunya es la fusió/uníó de les quatre diatacions catalanes.1918:s'he varen crear les llengües gramàtiques.1932:s'he va publicar el diccionari general de la llengua catalana. CONNECTOR RELATIUS: QUE (S,CD,CCT) EL QUAL,LA QUAL,ELS QUALS,LES QUALS (S,CD) prep+QUI prep+QUE (CI,CRV,CC) prep+EL QUAL,LA QUAL,ELS QUALS,LES QUALS (CI,CRV,CC) ON,prep+ON (CC)

Entradas relacionadas: