Noucentisme pretèn

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,1 KB

 
XVIII LA IL·LUSTRACIÓ-->defensa la raó, és un moviment cultural.Segle de les llums,enciclopedisme,confiança en el progrés,avenços industrials,es creu en la llibertat natural,rebuig del Barroc.Autor:-Joan Ramis(mallorquí)+representant del neoclacisisme a la literatura catalana.Escriu poesia i teatre.Va tenir èxit amb la tragèdia Lucrècia.-baró del maldà destaca per l'obra Calaix de sastre dietari per saber com es vui en l'època.
LA LITERATURA POPULAR-->(S.XVI,XVII,XVIII)gaudeix d'una gran vitalitat en opocició a la literatura culta.Es transmetia oralment en català (l'idioma del poble) Poesia:destaquen els gigs religiosos, cançons de bandolers i lladres. Narrativa:llegendes Teatre:temàtica religiosa
RENAIXENÇA-->S-XIX Catalunya va viure una profunda tranformació social i economica provocada per la industrialització del país.El procés d'industrialització va anar acompanyat per un creixement de la població.Com a conseqüència van aparèixer 2 classes socials:la burgesia i el proletariat.
és el moviment cultural que prèten la recuperació de la llengua i la literatura catalana.Es vol igualar el nivell d'altres cultures eurpees.Característiques:-recuperar l'us de lallengua catalana-reestablir els jocs florals-enllaçar amb la tradició medieval-conrear diferents gèneres(poesia,prosa,teatre)
La renaixença va começar ambla publicació de La Patria al 1833 per Bonaventura Carles Aribau. S'avabará amb l'inici del Modernisme al 1892.L'any 1859 s'inaguren els jocs Florals que fa que es difonguin una sèrie d'autors per produir textos en català.
EL NOUCENTISME-->moviment cultural que pretenia europeïtzar la cultura catalana a Europa.El noucentisme pretén arribar al mateix objectiu que el Modernisme.És un moviment català.L'any 1906 s'esdevé amb la publicació de Els fruits sabrosos  de Josep Carner i el Glosari d'Eugeni d'Ors.
El noucentisme s'acaba el 1923 amb la dictadura de Primo de Rivera. IDEES:expressen un gust per la norma,per l'ordre, per l'obra ben feta i acabada,molt d'equilibri i harmonia.-LIDER Polític.Enric Prat de la Riba -IDEOLEG.Eugeni d'Ors -POETA.Josep Carner
BASES IDEOLOGIQUES DEL NOUCENTISME.
-Clacissisme:valoració dels clàssics grecs i romans com a model literari i artístic
-Mediterranisme:Valoració del paisatge mediterrani
-Civilisme:Aplicació del programa noucentrista, que habia de crear una societat urbana, ideal sense conflictes de classes(oposat al ruralisme i al localisme dels modernistes)
-Imperialisme:impocsició dels valors propugnats com a racionals a la societat.
-Arbitraisme: ideal estètic arbitrari,basat en el treball formal, subjecte a unes normes ,l'estetica va en contra del concepte d'espontaneïtat, pretén reflectir la realitat tal com es,idealitzada.La realitat ha de ser civilitzada,natura harmònica. 


ENRIC PRAT DE L A RIBA-->context historic i cultural :l'any 1911, victòria electoral de la lliga Racionalista,fundad l'any 1901.L'any 1907 despés de les eleccions fundades fins al 1911, s'esdevé president de la diputació.L'any 1914 hiha la creació de la Mancomunitat de Catalunya (uníó de les 4 províncies de Catalunya,governades des d'una única institució i precidida per Joan Prat)i serà precidida per ell.La Manco pretenia: -modernitzar l'ensenyament i la cultura. -Crear una xarxa de biblioteques i museus per tota Catalunya(funda la biblio de cat.) -Impulsar l'institut IEC(d'estudis catalans) i la normalitzacióde la llengua(Pompeu Fabra). Finalment l'any 1923-1931 la dictadura de Primo Rivera posa fi a la Mancomunitat i al moviment noucentista-->reprensió política i cultural.
JOSEP CARNER-->màxim representant dela poesia i conegut com''el príncep dels poetes''Va néixer al1884 a Barcelona,fill d'una família de classe mitjana, amb interès er la cultura.És fill únic, va ser precòsen la literatura, va mostrar interés i talent, va estudiar la carrera de dret i filosofia i lletres.Es va casar.Va fer oposicions per entrar a la carrera diplomàtica,les va aprovar.Va viatgar per olts paisos.Es va dedicar a escriure moltíssim poesia.Va ser republicà i a la Guerra Civil va haver d'exiliar-se fora de Catalunya(Mèxic)Els últims anys de la seva vida, els va passar a Brussel·les.L'any 1970 va morir.

Entradas relacionadas: