Noucentisme xarxa docent

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,87 KB

 

AVANTGU. a principis del s.XX apareixen els movimen. Avantg.Els artistesvolen trencar l'art tradicional i busqen noves formes d'expressió.Aqestes noves formes son: Cubisme-plantejava una altra visió de la realitat i una altra forma de entendre volums i imatges.En poesia es va reduir l'utilitz. De caligrames i forçar els sentits de les paraul., el collage, la barreja d'idiomes/Dadaisme-imitació de la parla dels nadons.Tendeixen provocar el lector/Surrealisme-la realit. No es tant com sembla,sinó que la tenim en el nostr. Interior.Flux de idees sense puntuar.

NOUCENT.Programa social i cult dl nouc.-->creació d'una xarxa docent/Normativització de la llengua/Infraestructures cultur. --Prat de la Riba(president diputació i després de la mancomunitat)i Pompeu Fabra--> diccion. Ortogràfic, sintax i diccion. General de la liter. CatalanaCARACT. NOUC.-->Classicisme-cultura clasica grecoromana i equilibri i harmonia(contenció emotiva, seny)/Mediterranisme-llum,color,natura humana/Civilisme-Catalunya ciutat/Arbitrarisme- lartista decideix lliurement que vol escriure.Autors---Eugeni d'Ors(ideoleg i glossista) Josep Carner i Guzau de liost(Poetes)


SOL I DE DOL--> Foix. Sonet on descriu un paisetge desconegut.Text formal amb paraules molt arcaiqes o velles. Utilitz. Molt la LL i la NY <--consonantisme.Hi han moltes paradoxes, antítesis, paranomasies,medievalisme, oxímorón.

Josep María de Segarra.Escriptor que li agrada lespectacle de la vida,els matisos de comporta.Huma.Aconsegeix la virtut de traduir situacions i personatges complexos,utilitz. Gran musicalitat.El neopopularisme en referir-se a la seva obra es perque recorre a formesi a figures de la liter. Tradici.Vol recrear personatg. Llegendaris amb estructura de cançó.Sempre va servida amb un llenguatge enlluernador.OBRES-->El Compte Arnau-cançons de taverna-cançons de rem i vela-poema de nadal.Vinyes verdes vora el mar-->composició amb 8 estrofes i 5 versos.Te ritme de cançó.7silabes en cada vers.Humanitza la vinya.També juga amb l'aliteració i amb paraules monosil·labiqes.Te una idea de repos i soletat.Cromatisme-->diversos colors(verd,blau,blanc)

Entradas relacionadas: