Obra de Narcís oller etapa romantica, realista i naturalista xuleta

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,7 KB

 
Realisme i naturalisme. Narcis Oller.
Narcis Oller ha estat considerat pels critics actuals el creador de la nov caltana moderna, va partir d’uns registres de la llengua catalana en l’ambit literari culte. Va trobar-se amb dues dificultats basiques a l’hora d’emprendre la seva tasca narrativa:
1) La tria de la llengua. El proces de calatanitzacio de la literatura culta al s.xix es llarg i aixo es reflecteix en Oller, que comença escribint en Castella i fins 1877 no escriu en catala. L’impacte que van produir-li els jocs florals i el premi obtingut per Jacint Verdaguer i Angel Guimerà s’apunta com a causa d’aquest canvi lingüistic.
2) La tria d’un model de nov. Oller es un autor de formacio Romantica pero po a poc es decanta pel model realista o per l’estetica naturalista. La realitat de la societat catalana del momento presa com a materia literaria tambe també explica el canvi d’idioma. L’us de la llengua catalana que es la propia del seus personatges serveix per fer versembaln el tractament de la realitat.
Trets de la produccio literaria:
1) La materia literaria es l’analisi de la societat caltalana de la Restauracio. L’optica des de la qual s’analitza es parcial ja que nomes reflecteix el punt de vista burges. Oller se sent atret per l’ascensio de la burguesía, pero ignora la situación d’injusticia social.
2) L’escenari de les nov es Barcelona, que es presentada com un decorat realista,
3)Alguns dels motius tematics son: Problemática social del s.xix, l’escanyapobres, la febre d’or, la bojeria.
4)Personatges: alguns son idealitzats i altres sotmesos a la caricatura grotesca, altres son descrits a traves de la seva evolucio psicologica.
5)La llengua usada es el catala del seu temps, ja que reflecteix la forma versemblant la parla dels personatges.


Etapes de l’obra de Oller:
1. Etapa de form
ació (1868-77). Es l’epoca en que es va formar com a escriptor. L’autor comença escrivint en castellà pero l’impacte de “L’atlantida” en el jocs florals el decideixen a escriure a partir de llavor en Català.
2.Etapa de plenitud literaria: (1878-1806). Construeix els relats a partir del procediment naturalista de Zola, pero mante alguns elements romantics. Aquesta etapa te 2 periodes:
a) S’afirma com a escriptor realista i va adquirint un domini progressiu del procediment naturalista. Oller parteix de personatges reals als quals acoloreix amb imaginacio o be inventa personatges que resultin versemblants. Els objectius son l’analisi de passions dins un context historic i social. La primera obra es “La papallona”.
b) Desdpres de 1886 alguns autors i critics questionen el model narratiu naturalista a favor de la nov psicologica. Aixo crea una certa inseguritat en Oller, que comença a decantar-se pel teatre. Aixi i tot continua fent narrativa, amb la publicación d’un recull de contes. L’analisi es realitza simultaneament per 3 personatges:
A.Narrador: adopta una visio humanitzada cap al protagonista.
B.Adbocat: punt de vista de burla.
C.Cientific: determinista i naturalista.
3.Etapa de recuperacio de la memoria i de complicacio de la seva obra: (1806-1930). L’autor comença amb un replegament public a causa de l’hegemonia del noucentisme. Es dedica a escriure les seves Memories Literaries, encara publica 2 reculls de contes “Rurals i urbans” i “Al llamps i a la ploma”. Entre 1928 i 1930 va veure publicats els 12 volums de la seva Obra completa.

Entradas relacionadas: