Obres de teatre més populars i més representades d'Àngel Guimerà

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,71 KB

 

L'activitat catalanista

angel gumera va pendre par molt activa en la política per defensar la llengua i els drets nacionals de Catalunya, fins a convertir-se en un des capdavanter del catalanisme militant.

Teatre, vida i pensament

el teatre guimerà presenta temes i personatges recurrents amb tensions personals de l'autor i am la seva visió del mon, entre la qual el combat apassionat entre les forces del Bé i del mal. Guimera es convertí en un gran credor de personatges i de drames. Guimera a ocultar la dat del seu naixement per tal que no se sabes que havia nascut fora del matrimoni . Aquest complex d'il·legitimitat el va transferir a diversos personatges que pateixen la mrginació.

Pel seu origen canari i pel fet d'haver estat transplantat a un altre poble, guimera tinque de jove la sensasió de ser una persona desarrelada. Aquestes circumtàncies expliquen l'abundancia de personantges nouvinguts i inadaptats.

El tema de l'amor, el descubriment de l'amor autentic transforma els personatges marginat, els dona una seguretat i una fermesa que abas no pesseïen i al capdavall els allibera de la seva condició .

Del Realisme al Naturalisme

El Realisme es el corrent artístic de mitjan Segle XIX oposat al romanticisme que es caracteritza per voles representar la realitat immediata fent-ne un descripsió objectiva sense enbellir-ne ni idealitzar-la.

El Realisme impulsa la novl·la realista, es considerave cm el genere narratiu mes apte per reproduir el mon real i exterior a l'escriptor. Te un narrador omnicient.

Durant l'ultim terç del Segle XIX els escriptors realistes, influïts pel Naturalisme dilosòfic i les ciencies experimentals, ja no es conformen a descriure el comportament dels seus personatges, sinó que intenten demostrar que estan sotmesos al determinisme: el seu carcter i


El teatre ROMàntic europeu

-Presenta una intriga amorosa complicada

-els protagonistes encarnen l'herois ROMàntic, perseguits per un destí dissortat.

- els temes dominants son l'amor i la llibertar. Els protagonistes es veuen forçats a enfrontar-se al món que els envolta i no troben altra sortida que la mort.

Desenvolupa dos generes tematics

-El melodrama persegueix satisfer la sensibleria d'un public no gaire exigent i provocar la llagrima facil.

-El drana historic es el genere mes emblematic del teatre Romàntic. L'acció se sol situar en el passar . Sovinet es basen en fets historics autentics, el personatges son propis de l'epoca .

Els inicis del teatre català contemporani

La tradició teatral en català provinent de l'Edat Moderna es fonamentava en els generes populars de carácter comic.

Federic Soler (Sarafí Pitarra)

podem diferenciar dues etapes: la primera fins 1866 consta d'obres de carácter comic basicament paroides dels drame romantics; i la segona aoartir 1866 consta de drames romantics.

Les primeres obres foren representades per l acompanyia La gata, anomenades gatades, era parodies que ridiculitzen les actituds heroiques i grandiloqüents dels drames romantics, mitjançant la caricatura, la satira i la burla. Soler va escriure drames historic mediavals i sobreto drames de tema contemporani. Adapta recuersos expressius del melodrama i el costumisme.

Angel Guimerà

va néixer a santa cruz de Tenerife, les Canàries. La seva mare era canaria i el seu pare català. Quan tingué 8 anys es trsadalla a Barcelona , va haver d'apendre a catala i adaptar-se ala cultura d'un altre país. Es va fer seguidor del jocs floras i comença aa escriura en catala.

Al 1877 va ser premiat als jocs florals , va guanyar la Flor natural, l'Englantina i la Viola del famós certamen, va ser proclamat mestre en Gai Saber.

Entradas relacionadas: