Pavelló de Barcelona de Mies van der Rohe: Racionalisme i Modernitat
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB
Context Històric
Ens situem el 12 de desembre de 1932, durant la dictadura de Primo de Rivera. Després del cop d'estat, es van suprimir les Corts i es van restringir les llibertats. En aquest moment, hi havia una lluita constant de classes entre la burgesia i el proletariat, i es van produir diferents vagues per part del proletariat, com la Vaga de la Canadenca i el pistolerisme. Aquest període també coincideix amb el feixisme de Mussolini a Itàlia, l'estalinisme a la URSS i el nazisme a Alemanya.
Aquesta obra se situa en el període d'entreguerres, on a Alemanya es genera un moviment arquitectònic anomenat racionalisme, que posa les bases de l'arquitectura contemporània. El govern alemany tria Mies van der Rohe per fer el pavelló per a l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929, per generar una nova imatge d'Alemanya, però coincideix just amb el Crack del 29, la gran crisi econòmica.
Estil Arquitectònic
Pel que fa a l'estil, es tracta del racionalisme, un estil hereu de l'Escola de Chicago, amb la famosa frase "la forma segueix la funció". Hi ha una influència del cubisme; l'ornamentació i la bellesa de l'edifici es basen en la qualitat dels materials i les proporcions de l'espai. Hi ha absència de colors i predomini del color blanc. S'ha de tenir en compte els jocs de llum de l'obra i la importància de la incidència de la llum. El pavelló també rep influències japoneses, i l'autor té el lema de "menys és més".
Iconografia i Funció
Per mostrar al món com era Alemanya, es fa l'Exposició Internacional a Barcelona l'any 1929, i es posen en valor els principis de la Bauhaus. Defensa els valors d'autoritat, transparència, racionalisme i perfecció. No va ser dissenyat per exposar objectes, sinó per exposar el pavelló en si mateix. Va ser muntat per un període de temps concret i havia de ser desmuntat, però finalment, el 1986, 56 anys més tard de ser desmuntat, es va tornar a reconstruir. Es considera un dels models actuals de l'arquitectura moderna.
Anàlisi de l'Espai
Espai Exterior
Està elevat sobre un podi de travertí on s'hi accedeix a través d'una escala lateral de 8 graons. L'edifici conté dos cossos, el principal dedicat a les recepcions i l'altre dedicat a les oficines i l'administració, i estan units per dos elements: per la part plana de poca alçada i per un estany al fons, el qual l'aigua fa de mirall. També cal dir que no hi ha façana; hi ha continuïtat entre l'interior i l'exterior.
Espai Interior
És una planta lliure, i l'estructura consisteix en una ossada de 8 pilars de material d'acer cromat (brillant) i està envoltada d'una estructura de vidre que fa de pell. Simula una construcció de "pell i ossos" i està dissenyat a escala humana.
Els materials com el vidre, la pedra cristal·lina negra, el marbre, etc., encaixen molt bé entre ells i expressen bellesa en l'obra. Finalment, cal destacar que Mies també va dissenyar els mobles del pavelló, com la cadira Barcelona, icona del disseny modern.