Personatges un barril de sabó moll

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,64 KB

 
Conte 1: Un barril de sabó moll Al poble de Mequinensa els navegants portessin sabó moll al poble ja que en aquest no n’hi havia. Els llaüts arriben al poble i han de descarregar la mercaderia. En Pere Camps s’enfada perquè triguen molt perquè  que baixaven els barrils en un tres i no res. En Florenci un d’ells, no te la sang molt calenta com per tal de respondre als crits del  Pere Camp  En Pere Camp ordena a en Florenci que pugi el barril de sabó fins la botiga de l’Adelaida. De camí a la botiga es troba a divers gent del poble que se’n riu d’ell i fan comentaris per provocar en Florenci per tal que es reveli contra en Pere Camp. De sobte comença a ploure i a en Florenci se li rellisca el barril carrer avall i s’esclafa al cafè de l’Alexandre. En Pere Camp s’enfada molts però la gent li diu que això li pot passar a qualsevol i que no es pas culpa d’en Florenci. 
Conte 2: La plaga de la ribera es un conte en forma de carta que escriu Jeni Salses al director de la presó de Lleida. És un monóleg on explica en Jeroni com ha acollit a en Valerià, este utilitza interrogacions i exlamacions sense esperar resposta del directo, en esta carta explica el seu ofici d'agutzil. D'escriu el comportamnet de Valerià. Hi ha una ironia quant valerià  es mostrarà trist i desolat pel fet que no aconsegueix ser un bon delinqüent tot i ser la il·lusió de la seva infantesa. Es queixarà degut a que és molt eficaç fent coses honestes però en canvi és maldestre per les trapelleries. Finalment explica la raó de la carta ple d'ironia.
Conte 3: Absoltes i sepeli de Nicolau Vilaplana relata els fets que envoltaren l'enterrament de Nicolau Vilaplana, un entranyable veí de Mequinença. Per una malafortunada conseqüència va coincidir l'enterrament amb un partit de futbol molt esperat a a la vila, dividint la població entre aquells que assistiren al partit i aquells que assistiren a l'enterrament, molts d'aquests últims més interessats pels fets que succeïen al partit. Finalment, la litúrgia s'atura perquè tots puguin veure el final del partit. En acabar, tant els aficionats com l'equip local acompanyen al difunt fins al cementiri, on descansarà en Pau. 
Conte 4: Paraules des d'un oliver és un discurs d'un veí mequinensà quan és descobert agafant olives d'un camp d'olivers per l'amo d'aquella terra, l'Isidre. Després de l'ensurt de ser descobert inventa una cadena de mentides per tal de justificar les seves accions, assegurant que tan sols collia les olives per por a es fessin mal bé i que havia manat a la seva dona a comunicar-li que es dirigiria allà aquell dia. El relat acaba amb la súplica de l'home que collia olives a l'Isidre perquè aquest no l'estomaqui amb un garrot, reflectint així la desconfiança de l'Isidre.  

Entradas relacionadas: