Personatges de les croades

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB

 

Ramón LLULL: escriptor medieval nascut a Mallorca en el segle XIII, explica quines regles ha de seguir el cavaller ideal. Ho fa en el seu llibre de l´orde de cavalleria; aquesta obra va tenir molt d´exit a tot Europa i durant tota l´Edat Mitjana, el van traduir a moltes llengües i va ser un dels primers llibres que es va imprimir al regne unit a finals dels segles XV.

Aquesta obra es un Manuel per a aprendre com ha de ser, de pensar i de viure un cavaller es tracta de regles, instruccions y de consells.

LES CROADES: eren veritables campanyes de conquesta que pretenien fer front als musulmans i reconquerir o alliberar les terres on aquestos estaven ( terra santa , el nord d´África, i al-Andalús), la primera croada es va produir entre el 1095 i el 1099 i va conquerir jerusalem

Les croades van significar molt per a la política l´economia, la societat, l´art i la literatura europees.

ORIGEN I Característiques GENERALS DE LA NARRATIVA DE CAVALLERS

França va ser el centre de la renovació cultural que es va produir en el Segle XII. A la Bretanya va apareixer un nou genere literari el roman, es un genere narratiu escrit en versi en frances i te com a objectiu difondre i defensar els ideals dels cavallers.

Les obres de chretien van tenir molt d´exit arreu Europa i ja en prosa es van fer traduccions i versions i es van escriure obres amb arguments originals però de característiques semblants. Per eixemple cap al Segle XV i XVI hi hagué els anomenats llibres de cavalleria.

A la corona d´Aragó també van ser conegudes ben promte. Les obres que ací s´escriuen son mes realistes

Les mes importants son el Tirant lo Blanch l´obra maestra de la literatura cavalleresca i el Curial e Güelfa que destaca per la seua solidesa de la seua trama narrativa i la complexitat dels personatges.

JOANOT MARTORELL

Va naixer probablement entre els anys 1405 i 1411 a València. Era el segon de 7 fills d´una família de la mitjana noblesa, va ser cunyat del poeta Ausias march. El seu avia i son pare van ser persones molt proximes al rei Martí I l´huma.

Joanot martorell va participar en l´expedició d´Alfons el Magnanim, poc després va morir el seu pare i el va deixar com a hereu universal dels seus bens. Ja era cavaller aleshores.

Els documents que existeixen sobre martorell els mostren molt involucrat en conflictes cavallerescos, per les lletres de batalla ( cartes de repte a mort que un cavaller ofes lliurava al seu ofensor) destaquen les que va enviar al seu Cosí Joan de montpalau, per haver incomplit la promesa de matrimoni amb la seua germana.

Se sap que també va visitar Portugal i probablement Nàpols on degué residir almenys 1 any. Es creu que va començar a redactar el tirant lo blanch després  d´aquest viatge i va morir probablement al 1465.

Entradas relacionadas: