Personatges terra baixa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,9 KB

 

Com es caracteritzava una obra teatral escrita amb un ? Quin autor teatral ho va popularitzar? Amb quina obra?Fa referència al tipus de teatre popular utilitzant la llengua del carrer i s'oposava a aquells autors que volien normalitzar la llengua literària. Federic Soler. El castell dels tres dragons.Relaciona les obres següents d'Àngel Guimerà amb la seva biografia: Terra Baixa i Mar Cel.Terra Baixa: Esta relacionada amb l'autor en dos aspectes de la seva vida: -El personatge femení de la Marta té un origen incert (òrfena de mare i pare desconegut). Fet que la relaciona amb la relació de fill natural del autor. Per altre banda el desengany Amorós de Àngel Guimerà és relaciona amb el triangle Amorós de Terra Baixa (Sebastià, Marta, Manelic).Mar i cel: La condició d'emigrant d'Àngel Guimerà és relaciona amb el personatge de Said (Mare cristiana i pare Musulmà), tambè la relació amorosa dels personatges (protagonistes) és un amor impossible.Rousseau va afirmar que les persones són bones per naturalesa, però que la civilització les corromp. Com es manifesta això a Terra Baixa?Terra Alta és la muntanya on viu Manelic ( bo i innocent). La Terra Baixa és el poble on hi viu el Sebastià (egoista, hipòcrita...). El Manelic només coneix la bondat fins que baixa al poble fins els sentiments dolents.Qui va escriure La punyalada? Què saps dir d'aquesta novel·la?María Vayreda. Presenta passió deformada i un gran anàlisis psicològic.El personatge principat esta situat entre el bé i el mal Esmenta una o dos característiques rellevants de cadascuna d'aquestes dues obres de Narcís Oller:La papallona: És una novel·la naturalista.L'escanyapobres: Era un matrimoni que estava basat en els diners. Per la nit contaven els diners. Un dia el van segrestar però ella no va pagar i va morir.Abusa dels altres. Tracta d'un home(Oleguer) que es dedica a treballar recogint diners. Troba una dona (Tuïlles) igual. A la nit al llit es dedicaven a contar els diners. I es feien prometre que mai donarien aquells diners. Un dia el van segrestar però ella no va pagar el rescat i va morir.

El teatre ROMàntica català
· Frederic soler,
àlies serafí pitarra.
· la comèdia urbana de costums. Es tracta duna adaptació dels sainets a una peça més llarga, destaca, Eduard Vidal i Valenciano.
· la tragèdia , Víctor Balaguer.
Narcís Oller i Moragas (Valls , 10 d'Agost del 1846- Barcelona, 26 de juliol del 1930 va ser un advocat i escriptor que va cultivar el Realisme i el Naturalisme,per a acabar adaptant-se al Modernisme  de l'època.Es considerat el creador de la novel·la catalana.Oller emprarà el català no només per raons sentimentals i/o polítiques, sinó també per raons estrictament literàries. En publicar-se el 1882 La papallona, feia només una vintena d'anys que hi havia novel·la en català. Per trobar mostres anteriors del gènere caldria recular fins a finals del Segle XV, que fou quan s'escriviren Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa.Mes tard publica L escanyapobres , una síntesi entre imaginació i Realisme, que té com a tema l avarícia, i Vilaniu, que situa l acció a la seva ciutat natal, Valls.La febre dor és novel·la més ambiciosa d Oller.· Està ambientada al món de la borsa.· Es divideix en dues parts: << la pujada>> i <<Lestimbada>>.·Oller hi analitzat la classe menestral, que passa a integrar-se a la burgesia durant el període conegut com << la febre dor>> (180 - 1881).· Reflecteix la transformació de Barcelona en una ciutat moderna, producte de la industrialització.La bogeria, planteja un debat, des de diverses perspectives, sobre el principi fonamental de la literatura naturalista.

Entradas relacionadas: