Plenitud i crisi(1890) renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

 

La renaixença es un moviment de recuperació de la identitat catalana, després dels segles de Decadència(16-18). Aquest procés o moviment es va originar entre altres gracies al Romanticisme, que de seguida va agradar a la gent ja que exaltava la llibertat i la rebel·lia i a més la necesitat dels romantics d'estudiar l'edad mitjana contribuia encara més a la recuperació de la llengua catalana. Els objectius de la renaixença eren els següents; 1)reconstruir la història de l'Edad Mitjana, època d'esplendor catalana. Així doncs es recuperen els Jocs Florals i a partir d'aquí la renaixença comença a ser un fet consolidat. 2) Recompilar les llegendes i la poesia de tradició oral. 3) Crear un model unitari de llengua escrita es a dir, lleis gramaticals, ortografia...4) Crear una literatura en tots els seus generes, en el genere teatral Pompeu Fabra amb el suport de Prat de la Riba va fer possible recuperar aquest genere q va ser el que mes va tardar.5) Crear una premsa i editorials publicant romanços, o novel·les de fulletó. 6) Potenciar instituccions existents i recuperar noves, jocs florals amb el lema patria, fe i amor.


Inicis (1830-1840) la tendencia literaria era el Romanticisme els fets a remarcar son la publicació de "La Pàtria" de B. C. Aribau es considera el punt de partida del moviment. J. Rubíó i Ors publica el 1841 un recull de poesies amb un pròleg que es considera el manifest de la Renaixença
Dispersió d'iniciatives.
Consolidació (1850-1860) tendencia literaria era Romanticisme i Realisme en aquest període s'inicien els intents de normalització de la llengua.
Plenitud (1870-1880) tendencia literaria Romanticisme, Realisme i Naturalisme. Comencen la seva producció literària els escriptors més importants del moviment: Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà i Narcís Oller.
Plenitud i crisi (1890) predominaven el Realisme i el Naturalisme remarquem l'aparició del Modernisme.

Entradas relacionadas: