El poema de la rosa als llavis resum

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,25 KB

 

Introducció:
És considerat l millor llibre eròtic dpe la poesia catalana i respon a la capacitat del poeta de comunicar el plaer i la joia amb un entusiasme per la vida i pel sexe victoriós.
Reuneix poemes escrits entre el 1921-1923, però es un llibre unitari on es relata una història damor que podria correspondre a la biografia de Salvat, tot i que es difícil trobar-hi correspondències reals. Es creu que podria ser una coneixença que va fer Salvat quan estava ingressat en un sanatori francès.
Es la narració emocionada de una experiència amorosa i eròtica. És un cant a la vida esperançat i enamorat, ja que Salvat està convençut que el motor i la força de lunivers és lamor.

Títol:
El títol és de un sol poema unitari i lexpressió la rosa als llavis la trobem dins un context amatori i per allò que té de floral i anatòmic ens remet al triomf del cos. El títol es que pretén és suggerir.

Estructura:
NarrativaLíricaIDesig inicial d estimarIIIIIIVAprenentatgeVVIPreparatiusVIIVIIIIXLliuramentXXIXIIAssoliment de lamorXIIIXIVXVSón 31 poemes distribuïts en una introducció i 20 seccions, tot i que la vertadera història damor sexplica en els 15 primers. El poema es divideix en dos àmbits, un narratiu on sexplica el procés de la història amorosa en 3 moments (aprenentatge, preparatius de lunió amorosa i lliurament sexual) i el segon àmbit és líric on es descriu lalegria del poeta. Hi ha un apèndix en el qual els amants es separen.

En el llibre es pot apreciar que lamor es sotmès a una sacralització i que es compara la estimada amb la naturalesa. El poema de la rosa als llavis trenca definitivament amb el món maquinístic. Per parlar de amor el poeta sallunya de les formes trencadores del futurisme, els referents maquinístic i la ciutat; i recorre a la natura la cançó i les formes poètiques tradicionals. Un dels seus trets més avantguardistes és la mitificació de la vida quotidiana.

Exaltació vitalista:
És una història intima i realista on lamor és presentat com una manifestació espontània, lliure i satisfactòria. Sintrodueix lerotisme amb exaltació del poder i lalegria de la vida. Salvat canta perquè lamor és bell i el sexe és una festa i no hi ha sentiment de culpa o de pecat. És lexpressió més triomfant del Carpe Diem

Diàleg amorós:
Lhistòria apareix en forma de diàleg del qual només coneixem la veu masculina, perquè el poeta és lamant expert i sensible, segur de la seva destresa i del seu saber. I la de la seva estimada inexperta i virginal. Sinicia gràcies a ell en la cerimònia de lamor.

Sacralització de lamor:
El poeta i la al·lota tenen qualitats de sacerdot i novícia en aquesta història diniciació amorosa, plantejada com una religió sense culpa ni pecat. Hi ha moltes imatges religioses en referència a Déu i a la religió cristiana, a la mitologia clàssica (cupidell), exotisme de la religió islàmica i per acabar tot això serveix per exaltar el domini de la sexualitat i el plaer de la carn.

Salvat-Papasseit (1894-1929)
*En els seus primers dos llibres recull les seves formes més avantguardistes:
_Poemes en onades hertzianes
_L irradiador del port i les gavines
*Poesia més nostàlgica i pictòrica:
_Les conspiracions
_La gesta dels estels
*Ossa Menor
té un caire més eròtic i es escrit dins la angoixa de la mort

Entradas relacionadas: