Poema trobadoresc

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB

 

Ramón LLULL

És un cas únic en les literatures ROMàniques per tres raons: -primer autor no anònim que escrivia en prosa catalana sobre temes humanístics i científics primer autor literari en llengua ROMànica -va fixar el model d’escriure en català -265 temes teològics, didàctics o morals. Va néixer a Mallorca el 1232- 1313, provenia d’una família noble. Casat amb Blanca Picany i pare de dos fills, va fer vida a la cort durant 31 anys fins al moment en que va escriure un poema per a una dama, que no era la seva donaquan se li va aparèixer la figura de jesús crucificat. Fins a 5 vegades, i aixó va fer que llull deixes la seva família i la cort i es dediques la resta de la seva vida a escriure i es va fer missioner amb la finalitat didàctica.
Obres principals
-llibre d’Evast
-Blanquerna
-llibre de meravelles

BERNAT METGE
Barcelona (1340/1346-1413). Era un funcionari de la Cancelleria, sent un secretari de Joan I. Tenia diners i privilegis fins que el rei va aparèixer mort al bosc de Foixà, i la reina va empresonar al Bernat. Suposant que va estar a la presó, Metge hauria escrit Lo somni, poc desprès de sortir-ne per tal de guanyar-se el favor del nou rei Martí L’Humà, cosa que va aconseguir.
Lo Somni: és la gran obra de l’ humanisme català i una de les obres mestres indiscutibles de la literatura medieval. Escrita en primera persona narra una nit de l’estada del protagonista “Bernat Metge” a la presó, durant la qual se li apareix Joan I que havia mort recentment, acompanyat de Orfeu i Tirèsias.

Es divideix en 4llibres:
El primer: consisteix en una conversa entre Bernat i Joan I.
El segon: Joan I contesta les preguntes de Bernat sobre la seva mort
El tercer: Orfeu i Tirèsias parla d’un atac contra les dones
El quart: respon l’atac dels dos i critica els homes
Finalment el protagonista es desperta del que només era un somni.


 Ausiàs March

L'obra ausiasmarquina consta de 128 poemes (uns 10000 versos), repartits en ''cants d'amor'', ''cants de mort'', ''cants morals'' i el ''cant espiritual''. -un poema de 224 versos-.

Pel que fa als , els poemes més coneguts de l'autor, cal tenir en compte que van suposar una ruptura tant amb l'amor cortés trobadoresc com amb l'anomenat dolce stil nuovo, provinent de Dante Aligheri (Itàlia S XIII). L'amor cortès, en fonamentar-se en l'amor adúlter per una dama noble, partia d'un estament social molt determinat; el dolce stil trenca amb aquest esperit classista i es fonamenta en la noblesa del cor, pero continua idealitzant l'enamorada.

Ausiàs March va rebutjar la idealització que els poetes anteriors a ell havien anat fent de l'amor entès com un absolut. Aquest rebuig de la idealització el va portar a graus molt alts de Realisme.
Val a dir que, tot i el rebuig explícit que fa dels trobadors, March els té molt presents, tal com es nota, per exemple, quan designa l'estimada amb un senhal a l'última estrofa dels poemes. En fa servir quatre: , i, en menor mesura, i .

Pel que fa a la resta de la producció de March, cal destacar-ne sobretot el Cant espiritual, un xtens poema en estramps -versos sense rima- en què l'autor s'adreça a Déu amb por d'haver pecat en la seva vida amorosa i demanant-li que se l'endugui cap a l'altra vida.

Si com lo taur...: XXXIX

Tema: La confusió davant el menyspreu de la dama fa retirar l'amant en un primer moment, a fi de reflexionar i tornar amb més força.

,>

Entradas relacionadas: