Poemes de cants de mort de ausias march

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,26 KB

 
7. Ausiàs March
Vida: Ausiàs (creador de la poesia nova) té la mateixa importància per la poesia catalana s XV que Ramón Llull (creador de la prosa) per la prosa XIII. La poesia catalana no va aparèixer fins dos segles més tard ja que hi va haver molta pervivència de la tradició trobadoresca, fins el s XV la poesia trobadoresca va ser escrita en provençal. Ausiàs es el primer autor que escriu poesia culta en català i trenca amb la tradició trobadoresca tot creant un estil propi.
Ell era fil del militar i poeta Pere March. Ausiàs va néixer a Gandia cap al 1397. Armat cavaller ja de jove, va intervenir en campanyes militars diverses (incursions italianes d'Alfons el Magnànim i contra els pirates dels mar de Sicília i el nord d'Àfrica. Després Alfons III el va nomenar falconer major. Es va casar dues vegades: primer amb Isabel Martorell (germana de Joanot Martorell (Joanot Martorell no volia pagar els diners perquè pugues viure en l'altra casa i Ausiàs el porta als tribunals però no acaba cobrant els dots) i després amb Joana Escorna (que va morir sense cap fill. Ausiàs va morir a València el 1459. Ausiàs abans de morir es va retirar de acompanyar a la guerra el rei perquè estava herniat i havia de cuidar una germana seva que era disminuïda, llavors ell es quedà a casa i va ser un gran empresari agrícola ja que introdueix nous correus (canya de sucre) i construeix un moló per vendre el sucre elaborat. Durant la seva vida Ausiàs va tenir 6 fills il·legítims i solament en va reconèixer un part.

L'obra d'Ausiàs consta de 128 poemes en total sense títol i solament numerats que van ser compostos durant la seva estada a casa quan ja no acompanyava el rei a les guerres. Es separen en:
Cants d'amor: en els quals feia servir senyals, Cants morals, Cants de mort

Entradas relacionadas: