Poemes dedicats a la dona

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB

 

Ausiàs Març va néixer a València el 1400 i va morí el 1459, va ser un cavaller i noble, va ocupar el càrrec de falconer reial, va ser aleshores quan va començar a escriure. L'obra conservada d'A.M consta de 128 poemes organitzats en quatre apartats:

-Els cants d'amor: se sistematitzen en cinc senhals: "plena de seny","Llir entre cards","Oh, folla amor"i"Mon darrer bé". Aquests senhals corresponen a les diferents dames q ell va estimar, entre les quals hi ha les seves dues esposes, Isabel Martorell i Joana Escorna, dames amigues i protectores com Teresa d'Íxer o Marta, l'esclava mora amb qui va tenir l'últim fill.

-Els "cants morals" són essencialment filosòfics i segueixen la tradició medieval. -Els sis "cants de mort" en què reflexiona sobre l'alliberament q representa la mort davant del desamor de la dama.-El "cant espiritual" és un llarg poema en què invoca Déu perquè l'ajudi a vèncer la seva manca de religiositat i l'aculli en la seva glòria.

L'estil d'A.M és l'element més renovador de la seva poesia, juntament amb el tractament de la figuraa de la dama, deixa progressivament de banda la influència dels trobadors. S'encara a la dama i la tracta com una dona de carn i ossos.

 En els seus poemes, les relacions amoroses dona-home tenen com a base la doctrina del compost humà: cos i ànima, és a dir, amor sensual i intel·lectual. Hi trobem l'home despullat de tota ficció: amb virtuts i defectes, amb dubtes i certeses, disposat a parlar-nos d'allò e l'obsessiona: l'amor

Entradas relacionadas: