Poemes últim trimestre català

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,58 KB

 
JOSEP MARIA DE SAGARRA: AIGUA-MARINA

Mètrica:
Quatre estrofes de diferent nombre de versos amb una mètrica també irregular. Predominen els heptasíl·labs, però també hi ha tetrasíl·labs, pentasíl·labs, octosíl·labs i algun decasíl·lab.

Estructura: Prenent una cala com el locus amoenus del paisatge per a aconseguir la plenitud de l’amor, el poeta analitza tot el procés de viure enamorat. Amb el símil dels objectes mariners (el rem i l’escàlem), que ajuden a avançar en la vida, i abans no arribi la mort, el poeta defensa el dret d’haver navegat intensament en el mar d’amor, amb una invitació final a viure amb plenitud cada instant de felicitat.

Tema: Descripció del paisatge per a aconseguir la plenitud de l’amor.

Recursos literaris:
- Tòpic del carpe diem (invitació de viure intensament el moment) i del locus amoenus.
- Comparacions.

CATERINA ARDERIU: EL PENDÍS

Mètrica:
El poema està format per sis estrofes de vuit versos cadascuna. Tenen quatre síl·labes, llevat del quart que es dobla en vuit. Hi ha alternança de rima masculina i femenina. Segueix l’esquema de rima següent:
am4, a4, bf4, a8, b4, a4, a4, b4
Estructura: El poeta ens explica que, ara, fent via, recula molt més que no avança en la vida i li cal fer un esforç per només mirar endavant amb esperança. En la quarta estrofa constata que es troba perduda en un bosc metafòric on els arbres li tapen l’horitzó. En la cinquena comprova que res ni ningú la ve a treure d’aquest mal pas, i acaba, en la sisena, desitjant tenir prou seguretat per fer front a la mala sort amb <<l’ànima eixuta, / i aquell frement / deseiximent / que res no immuta>>. D’aquesta manera, tornant-se voluntàriament insensible, es veurà menys afectada pels atzars de la vida.
Tema: El tema centra, el tenim plantejat ja en els primers versos: ésser i sentir és fortuna rara, és a dir, poca gent pot tenir aquesta plenitud feliç.
Recursos literaris:
- Hipèrbatons.- Elisions.- Pregunta retòrica.- Encavalcaments.


Entradas relacionadas: