Poesia escatologica catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,49 KB

 

LITERATURA CATALANA CONTEMPORÀNIA

Moviment cultural i polític organitzat per la burgesia catalana, seguint les idees del liberalisme. Busca recuperar l'autonomia política i una recuperació cultural (renov. Usos públics i cultes de la llengua, renov. Clàssics catalans i renoació literatura).

Recursos: creació de partits polítics, d'una xarxa cultural i incentivar a nous autors a premis literaris.

Poesía JACINT VERDAGUER(1815 - 1902): Va estudiar al seminari de Vic fins a ser saerdot. Guanya repetidament Jocs Florals. Té una poesia que s'acosta al model ROMàntic europeu. Obres: Canigó(poema épic, origen països catalans)/ L'Atlàntida (recuperació del mite de la civilització desapareguda). Totes les classes socials llegeixen les seves obres.

Teatre ÀNGEL GUIMERÀ (1845 - 1924): Neix a Santa Cruz i va a viure al Vendrell. Funda la revista "La Renaixença". Escriu  poesia patriòtica, però als 34 anys va canviar-se al teatre. Obra: Mar i Cel (història d'una dama cristiana i un musulmà). Al seu teatre hi ha reivindicació social. També escriu: Terra Baixa, La filla del mar, María Rosa... En tots hi ha conflictes socials.

Novel·la NARCÍS OLLER(1846 - 1930): Novel·la ROMàntica: intensitat d'emocions, en temps antics. Costumisme: intenció de descriure les costums i la manera de viure. Novel·la realista: abandona les idees de situar-nos en llocs irreals. Naturalisme: barreja del Realisme i la ciència. Ell consolida la novel·la catalana moderna. Combina Realisme i Naturalisme. Les seves obres passen a Barcelona. Narcís Oller va crear el conte. Obres: La papallona 1882(una orfa, Toneta, treballa cosint en una pensió, on hi passen coses)/ La febre d'or 1890(una família burgesa inverteix en borsa. Són rics fins que un dia ho perden tot)/ La bogeria 1898(tracta d'un personatge boig).

Entradas relacionadas: