Poesia postsimbolista

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

 

Joan salvat-papasseit va néixer a Barcelona al 1894.Va ser acollit a l'asilo naval, una institusio. Als 12 anys va comença a treballar.Va ser d'adroger, aprenent en un taller  d'escultura i de vigilant nocturn. Va ser autodidacta. Després d'uns articles  polítics revolucionaris amb el pseudonim de GORKIANO, va comença la seva obra en catala. Va morir d tuberkulosis al 30anys.

va impulsar la revista UN ENEMIC DEL POBLE, subtitulada FULLA DE Subversió ESPIRITUAL. Va redaktar el primer vers futurista CONTRA ELS POETES EN Minúscula.

POEMES EN ONDES HERTZIANES(1919) I L'IRRADIADOR DEL PORT I LES GAVINES(1921) son síntesi de personal i d'elements cubistes  i futuristes. Al 1922 va publicar 2 poemaris:LES CONSPIRACIONS, evolució cp al plantejamnet nacionalistes, i LA GESTA DELS ESTELS, combinació de teknikes d'avantguardes amb formes tradicionals(cançoner popular).

La seva obra mestre, EL POEMA DE LA ROSA ALS LLAVIS(1923) centre el proses amorosk va del desig a la konsumacio plena, amb una gran expresio lírica del goig d'estimar k es basa en la sinceritat. Al 1925 es va publicar OSSA MENOR.

JOsep vicenç foix: signava com J.V.FOIX,  va néixer a sarria al 1893.Després d abandonar dret, es va dedicar a ala vida cultural en el sentit ampli. Tot i k va participar mes en literatura, va participar en política com a nacionaliste, interesat en la pintura contemporania. Va morir a 1987.

obra: incluo articles polítics, sovint dedicats a la qüestió nacional catalana.

la seva obra principal pertany al genere poetic, tant en prosa com en vers. Plkfa a les PROSES POETIQS havia planifikat un recull de 365 poesies en un volum itulat DIARI(1918), finalment, nomes es conserven 208, repartides en diveros reculls:GERTRUDIS(1927), KRTU(1932), del DIARI 1918(1956)L'ESTRELLA D'EN PERRIS(1963).

POESIA EN VERS:destaquen: SOIL, I DE DOL(1947): es un recull de 70 sonets, majoria escrit abans de la Guerra Civil, en qu foix veu la tradició literaria clasica d'occitania, Catalunya i Itàlia i aborda temes filosofics, amorosos i religiosos.

-LES IRREALS OMEGES(1949):13 poemes de tema polític i cultural.

-ONZE NADALS I UN CAP D'ANY(1960): centrat  en temes de festivitats i d to mes popularitzat. Va produir una obra molt personal q es una síntesi d clasisisme i de noves teknikes poetiques.

la poesia postsimbolista:corrent poetic k es va originar a frança entre 1870 i 1880, k va arribar a katalunya durant el Modernisme. Els poetes aspiren a l'exkisidesa i l'hermetisme i la noció de poesia pura, de manera  k la poesia es va desvinkular de la realitat.

Els poetes postsimbolistes s'agrupen en dues generacion:la primera(JOSEP SEBASTIA PONS, CLEMENTINA ARDERIU,María MANENT, I TOMAS Garcés)I LA SEGONA(Agustí BARTRA, MARIUS TORRES, BARTOMEU Rosselló-PORCEL, Joan TEIXIDOR I Joan VINYOLI) EL MAXIM REPRESENTAT D AQUEST KORRENT ES CARLES RIBA.guygiuhgi

Entradas relacionadas: