Poesia postsimbolista

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB

 

La Poesia:Pensen k el poema ha de ser 1 obra dart per ell mateix, 1 obra perfecta i treballada amb cura.Les paraules riques en significats, i els temes han de transmetre models s'actituds civilitzades(fugint dels sentiments d'epoques anteriors).

Josep Carner(1884-1970):Parla amb ironia sobre la realitat k l'envolta. té diferents formes mètrikes i té 1 perfecció formal indicutible.

TEMA8! Poesia:Evoluciona cal a la "poesia pua", on busca la bellesa en les paraules, musicalitat del vers i la perfecció normal. La literatura d'avanguarda a Catalunya:A paritr de 1916, els avanguardes entren en Catalunya.Destaken a Joan Salvat-Papasseit, impulsat per el futurisme i el cubisme, Josep M. Junoy influit per el cubisme i el dadaisme, i J.V. Foix, k incorpora ekemets dadaistes i surrealistes a la seva obra.

Joan Salvat-Papasseit(1894-1924):És 1 dels màxims representants de l'avanguarda a Catalunya. Es va iniciar en la literatura escrivint articles en castellà de caràcter modernista, k es va interessar oer kes idees socialistes, anakiestes i nacionalistes. Obes:Poemes en onades hertizianes, Les gavines.. Tenen elements del cubisme(sontaxi trencada, incorporació d'elements visuals..) i del futurisme(exaltació de la makina, paraules en llibertat, diferent tipus de lletra..)Més endevant va abandonar les tècnikes avanguardistes per crear 1 poesia + perosnal i íntima.

Tècnikes literaries dels avanaguardistes:Futuristes, proposen destruir la sintaxi i deixar les paraules en llibertat. Cubistes, popularitzen els cal·ligrames. Dadaistes, creen textos incoerents. Surrealistes, busken l'espressió del subsconcient.

J.V.Foix(1893-1987):Col·laborava en les principals revistes i en els moviments d'avanguarda.Coneix molt bé la llengua i la literatura, ell es considerava "un investigador en poesia". Incorporava les tècnikes d'avanguarda, però sobretot el surrealisme.

La literatura catalana als anys trenta:El simbolisme va tenir influències del Noucentisme i dels anys 30.Els poetes busken elaborar 1 poesia + pura, perfecta i pura de la vida real, on la bellesa i la musicalitat de les paraules són un valor simbòlic.

Carles riba(1893-1959):Professor, poeta, traductor, crític.. Com a poeta va evolucionar cap a la poesia pura, forçen el lleguantge.

Entradas relacionadas: