Poesia satírica valenciana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,18 KB

 
ESPLENDOR DE LA POESIA AL Segle XV
El segle XV és l'anomenat segle d'or de la nostra literatura. El centre cultural de la Corno d'Aragó va ser la ciutat de Vàlència, que va desplaçar Barcelona.Causes economiques,socials,religioses,polittiques i estratègiques. Invent important: Impremta.Acceptació del Renaixement. Rei: Alfons el Magnànim. Lenta introducció de la mentalitat renaixentista a la poesia.
Jordi de Sant Jordi: poeta valencíà, va viure pocs anys i era protegit per Alfons el Magnànim que lestimava, posava musica als seus poemes i els cantava davant la cort. Va ser presoner i durant aquest temps va escriure un poema sensible anomenat Presoner, planteja la seva situació durant la seva estancia a la presor. La seva poesia se centra en reflexions amoroses tractades amb tendresa, Poema destacat: Jus lo front: versos decasílabs estramps.
POETES CULTES DEL Segle XV
Ausiàs Març: Noble cavaller, va néixer a València en el si d'una família de poetes i cavallers.Anomenat falconer major i Prengué part en l'expedició d'Alfons el Magnànim(rei)S'en conserven cent vint-i-vuit poesies que tracten l'amor. Sa seva poesia:deixant la tradició poètica dels trobadors(amor cortés: fidelitat a cambi de protecció)va fer de la poesia un instrument de confessió. Té força i passió. Us d'un català ric i sense solucions provençals i estil directe. Us de comparacions, metàfores i imatges.És una reflexió sobre la dualitat de l'ésser humà:el cos i l'esperit.
.És una reflexió sobre la dualitat de l'ésser humà:el cos i l'esperit.La lluita interior que ha de mantenir a l'hora de decidir-se per l'amor carnal o l'amor espiritual.Expressa un llenguatge mancat d'ornamentació i de dolcesa.La poesia és plena d'erudició i fa moltes referències als autors clàssics,als trobadors i al poetes italians.


Joan Roís de Corella:Poeta valencíà neix el 1435 imor el 1497. Va obtenir el títol de mestre en teologia i va ser molt famós com a predicador.És més conegut per les seves obres profanes en poesia i en prosa.
Sa seva poesia:presenta un humanisme peculiar, Corella representa l'encarnació de la crisi de l'esperit cavalleresc.El seu estat clerical i el seu caràcter enamoradís marcaren el seu drama personal.L'estil presenta una sesibilitat i un to d'intimitat que substitueix les disquisicions filósòfiques i turmentades d'Ausiàs.La passió amorosa fou el centre de la seva poesia,mostra la seva fina sensibilitat,n'hi ha d'altres on llança el seu odi contra la dona que l'ha enganyat.
Sa seva prosa:l'obra que Roís de Corella va escriure en prosa du el títol 'Tragèdia de Caldesa',el nom de la dama que li va fer néixer una gran passió amorosa, es la seva obra mes important
L'ESCOLA SATÍRICA VALENCIANA
La poesía satírica que ja s'havia començat a conrear al Segle XIV,va assolir resplendor al Segle XV entre els cercles dels intel-lectuals burgesos de València:Escola Satírica Valenciana.
Jaume Roig:la llengua popular que utilitzen a les seves obres contrasta amb la llengua de Roís de Corella. Va ser el predecessor d'aquest corrent satíric de la literatura valenciana.Metge famós,la seva única obra, 'lEspill' o 'Llibre de les dones'(1456,no reflecteix la seva veritable persinalitat.L'Espill está escrit en tetrasíl-labs, te molt Realisme, hi trobam un pensament humà, e spot considerar una novel·la amb gràcia, ironia i amb un deix de desengany del món.

Entradas relacionadas: