Poesia trabadoresca

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,78 KB

 

Comentari de text: 1.Lectura i comprensió 2. Introducció: situar el tex i l'autor en l'epoca i el corrent literari al cual pertany. 3. Tema: Expresio de la idea principal del text. 4. Estructura: Divisio del text en part diferenciades segons el que s'expica especificant cada part. 5. Argument: Explicació del text i de les seves idees importants ( 5 lines). 6. Analisi del text: Comentar tipus de text (narratiu, poetic o teatral.  7.Conclusió Explicacio que ha de relacionar les caracteristiques mes importants del text relacionant-lo amb lepoca i lautor. Despres es pot exposar una opinio personal argumentativa. p

Adequiació i presició lèxica:  1. Vaguetats i impresicions: s'utilitzen mots de sentit molt ampli 2. Significats imporpis: s'usen per confusions de sentit entre mots. 3. Mots jòquer: Son mots que tenen un significat tan general que serveixen per a tot, i que utilitzem quan no sen's acut la paraula precisa. 4. Barbarismes: sobretot provinents del castellà, pero tambè de l'angles. 5. Vulgarismes: són formes populars considerades incorrectes.

La poesia trobadoresca: La poesia trobadoresca va neizer en la primera meitat del segle XII al sud de frança i es va estendre cap a altres terres com ara el nord d'italia i catalunya. Era ua poesia concebuda per ser escoltada i es basava en unes regles formals estrictes que els trobadors havien de respectar. Hi havia tres estils de versificar, anomenat, trobar: el trobar lleu, que era una poesia senzilla i entendedora. el trobar clus, una poesia hermetica i dificil d'entendre, i el trobar ric, una poesia caracteritzada per el culte a la porfa i la musicalitat del vers.

L'amor cortès es el tema central de la poesia trobadoresca, el trobador es declara vassall de la dama. La dama estimada pel trobador havia de ser casada. A fi de mantenir la relacior en secret, el trobador usava el senyal sota de la qual s'ocultava la identitat de la dama.

Els principals gèneres de la poesia trobadoresca son: 1. La cancó: en que fa una lloansa i idealització a la dama. 2.L'alba: que narra la separacio dels amants a l'alba. 3.La poastorel·la, que es un dialeg entre un cavaller i una pastora.  4. El plany, que consisteix en un lament per la mort d'un esser estimat. 5. El sirventès: que es un acat personal o be una propaganda d'idees.

RAMON LLUL A L'HUMANISME. Els primers textos en catala daten del segle XII. Es tracta dun fragmen duna traduccio duna llei visigotica, el Forum iudicum. Cap al final del segle van apareixer les Homilies d'organya, que son reculls de sermons. La figura mes rellevant de lepoca va ser Ramon llull que va escriure una gran quantitat de lllibres dels cuals s'han conserbat bastants llibres. Aquesta amplia produiccio recull noveles, libres didactics, tractats de filosofia, libres religiosos, etc. En el cam literari destaquen: Llibre de meravelles i Llibre d'evast e daloma e de banquerna son fill A mes entre els segles XII i XIV destaquen quatre grans croniques, llibres histografics escrits per Jaume I, Bernat Desclot, Pere el ceremoniós, i ramon muntaner. EL SEGLE D'OR va ser el segle XV, i va tenir centre a valencia.

Entradas relacionadas: