Poesia valenciana actual

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,87 KB

 

LA NARRATIVA ACTUAL:

La novel·la i el conte presenten una gran diversitat tan en la temática com als estils.

  • Policíaca i d’aventures, basada en l’acció i el suspens.
  • Psicològica, que recrea el món interior dels personatges.
  • Històrica, que situa l’acció en èpoques passades.
  • Urbana, que analitza la realitat de les grans ciutats.
  • Familiar i social, que tracta els conflictes de l’individu amb el seu entorn.
  • Infantil i juvenil, destinada a un nou públic lector.

AUTORS:
Quim Monzó:
El model de la seva obra no és la narrativa catalana anterior sinó que mostra sobretot la influencia d’autors estrangers. Despulla la narració de tot elements superflu per expressar la idea esencial, ifa un retrar colpidor de las societat i del pensament actuals a través de temes com la soledat, la incomunicació, la falsa imatge de la felicitat…

Sergi Pàmies: És periodista, escriptor i traductor. Amb ironia i imaginaciói parla de l’amor, la mort, la solitud o el fracàs.

LA POESIA ACTUAL:

La poesía actual tendeix cada cop més a l’intimisme: reflecteix les experiències personals i la percepció particular del món.


AUTORS:

Francesc Parcerisas: Poeta traductor i crític literari. Els primers reculls tendeixen al Realisme, després ha anat evolucionant cap a una forma més elaborada.

María Merçè Marçal: Compromesa amb la lluita antifranquista i amb el feminisme, va participar activament en el procés de normalització de la cultura catalana. Es va perfilar com una poeta molt innovadora. La seva poesía mostra una gran varietat formal i lingüística. Tracta l’amor entre dones, la solitud, la incomunicació i la rebel·lió.

Marta pessarrodona: Gran coneixedora de la literatura europea, clàssica i moderna, feminista.

Joan Margarit: Poeta i arquitecte. L’experiència personals és la font d’inspiració. L’amor, la mort, el pas del temps, la soledat, la pèrdua… La vida de l’autor ha estat marcada per la tragèdia d’haver perdut dues filles.

EL TEATRE ACTUAL:

El teatre ha experimentat un gran desenvolupament tant pel que fa a les infraestructures teatrals com al nombre d’autors, de companyies i públic. D’una banda, se segueixen representant obres del teatre clàssic europeu i català, d’altra banda, s’estrenen obres actuals de carácter divers.

Criatures es una obra teatral protagonitzada per T de teatre. Per 5 joves actrius.

Entradas relacionadas: