Quina va ser la política dels governs de la Restauració

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,21 KB

 

Comentari text La dictadura de Primo de Rivera

a)La font és de tipus secundària ja Que no es contemporània als fets. La font es escrita per Manuel de Tuñón de Lara el 1981 i fa referència al dictador Primo de Rivera dins de la seva obra Historia De España en el volum XI: La crisis del Estado: dictadura, república Guerra (1923-1939), tot explicant la seva biografia, personalitat i els Seus ideals.

b)El context històric és l’inici de la dictadura de Primo de Rivera Posant fi al període de la Restauració borbònica la qual estava en crisi tant política com econòmicament, i la dictadura consensuada pel rei Alfons XIII, per Trencar el sistema decadent i formar un govern estable, el qual s’allargarà Fins el 1930, quan s’instaurà la Segona República Espanyola.

c)Miguel Primo de Rivera era Procedent de classe alta, terratinent i provincianisme, el qual explica que tenia un conformisme social: acceptava el masclisme, tenia un enlluernament per La vida alegre (balls i festes), relació amb les classes altes i la mentalitat militar. Tot això es pot resumir en: honor, valor, pàtria, família i religió. També Acceptava la seva mancança de cultura intel·lectual o artística però alhora Tenia un caràcter obert i sempre tenia curiositat per la mentalitat de les Altres persones, la qual cosa el feia molt receptiu, sobretot a les opinions Dels seus amics. Era entusiasta i l’impulsava a ser indecís, fins i tot a Contradir-se entre conservadorisme i noves posicions.

Comentari text Crisi 1917. Paralització laboral. Àrees i Nuclis on fou més important.

a)La font és de tipus secundària ja Que és posterior als fets on hi apareix un mapa històric d’Espanya on es veu Reflectit els llocs del territori on la paralització laboral fou més important Durant la vaga de 1917.

b)El context històric de la font (1917) és durant la Restauració, la qual Està amb crisi política, i la inflació dels preus degut a l’enriquiment dels Empresaris exportadors de productes durant la 1a Guerra Mundial. Com que Espanya es va mantenir neutra en la guerra li va permetre produir i exportar Productes als països que estaven en guerra i no podien produir. Això va fer Créixer l’economia espanyola però només en les classes altes i propietaris, Mentre que els sous dels treballadors no va pujar en absolut. El cost de vida Va augmentar i les classes mitjanes i pobres es van veure perjudicades. Aquestes causes va portar a que la CNT organitzés una vaga general Revolucionaria juntament amb la UGT i amb el suport del PSOE a l’Agost de 1917.

c)Com podem veure al mapa les àrees Afectades per la paralització laboral corresponen a l’àrea de Barcelona, Biscaia, Astúries i Lleó, les quals són àrees molt industrialitzades que a Barcelona són la indústria tèxtil, i al nord de la península la indústria Minera, siderúrgica i metal·lúrgica. Els nuclis on va ser més important van Ser: La Corunya, Saragossa, València, Madrid, Villena, Yecla, La Carolina, Linares i Rio Tinto.Entradas relacionadas: