Pòrtic guerau de liost

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,62 KB

 
Noucentisme:
1906-1923, moviment cultural i artístic a CAT. Aliança entre la burgesia i els intel·lectuals.
Estètica del Noucentisme:
arbitrarisme;
la realitat no s'expressa com és, si no com es vol. Imperialisme; intervenir en els àmbits polític i culturals per tal de modernitzar el país. Civilitat;idea duna societat sense conflictes, armonia i culta. Classicissisme; Sinspiraven en el mon clàssic grecollatí (la raó, la mesura, lordre i larmonia). Mediterranisme; retorn als orígens, valors mediterranis, antics grecs i llatins.
La literatura N:
No feien ni teatre ni novel·la. Feien assaig i poesia. Assaig: Eugeni d'Ors(Glosari). Poesia: Josep Carner( els fruits saborosos), Guerau de Liost (Jaume Bofill i Mates). La muntanya d'ametistes descriu els paisatges del Montseny. Rebuig pel classsicisme romanticisme i Naturalisme. Rebuig de inspiració. Perfecció. Llengua rica i expressiva.


Avantguardes:
Moviments artístics a Europa. N'hi va haver de diferents: Cubisme; amb l'obra de Picassó sorgí. Eren collages... Futurisme: Trencar la sintaxi, suprimir punts de putuacio i mots en llibertat. Dadaisme; espontaneitat, absurd,atzar...L'escriptura automatica. Surrealisme: moviment més solid. Defensaven els somnis.
Escriptors:
Joan salvat- Papasseit (L'irradiador del port i les gavines, el poema de la rosa als llavis).
LLenguatge científic:
Presició (no dobles sentits), concisió (evitar lo no necessari), objectivitat (res am sentiment) i universalitat (totom o a dentendre).
Formació:
Manlleu: Paraules portades daltres llengües. ( in vitro)
Abreviació: (alt. D.O. )
Acrònims: (transistor, mòdem)
Símbols: (W, H2O)
Mots apocopats: reducció (eco, pale)
Compostos: (hidrocarbur, gira-sol)
Derivats: Prefix i sufix. (postoperatori)
Habilitació (watt, volt, titani, urani, fúcsia, aspirina)

Entradas relacionadas: