Preguntes de síntesi

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,84 KB

 

Preguntas de síntesi tema 12:

Quins factors van fer possible la represa de la novel·la a partir de l'any 1920?

La existencia d'un nombre important d'escriptors i d'un public lector, la creació de premis literaris remunerats, neixement d'editorials de coleccions, i l'aparició d'una crítica especialitzada.

Descriu breument la novel·la psicològica. On se situen aquestes novel·les? Què reflecteixen? En què posen l'èmfasi? Tècnicament, què incorporen?

La novel·la psicològica se situa en un món burgès i ciutadà, habitualment barceloní, i intenten reflectir el món interior d'uns personatges que s'enfronten a uns problemes de comportament, poc o molt condicionats per l'ambient en què viuen immersos. Es posa més èmfasi en la definició dels estats d'ànim que no pas en l'acció o en l'argument. Tècnicament incorporen la utilització del temps interior i de ka memòria afectiva, el canvi del punt de vista i les històries paral·leles.

Quines són les característiques principals dels contes que Salvador Espriu va escriure entre el 1925 i el 1939?

La creació d'un univers personal i mític (Sinera), l'aparició de personatges i temes com la injustícia, la insolidaritat humana, la crítica a la societat burgesa... i l'ús de la caricatura, el sarcasme i la sàtira.

En quins subgèneres es manifesta la prosa periodística d'abans de la Guerra Civil espanyola? Explica'ls breument.

El conte: Intentava convertir en literatura les vivències dels seus autors al front o a la rereguarda.

La crónica: Més directa a causa de l'absència de ficció, aconsegueix els resultats més positius amb Unitats de xoc, de Pere Calders.

Fes un esquema dels tres corrents del treatre de la posguerra. Desenvolupa'l breument esmentant-ne algun autor i obra representatius.

Un primer corrent és la comèdia burgesa. Es tracta d'un gènere burgès per les situacions descrites i per la procedència dels personatges, consisteix a crear una obra divertida. Obra i autor: Civilitzats, tanmateix de Carles Soldevila. Un segon corrent seria treatre de tradició romàntica, amb Josep M. de Segarra . L'argument mostra els conflictes que enfronten uns personatges víctimes dels seus sentiments en un marc social. Obra: L'hostal de la Glòria. Un tercer corrent el teatre de crítica social planteja una visió crítica de la família burgesa. Autor: Joan Oliver. Obra: Allò que tal vegada s'esdevingué.TEMA 14.

Quins 3 corrents narratius es van conrear més en la literatura catalana des del final de la Guerra Civil fins als anys seixanta?

Novel·la psicològica, novel·la realista i realisme màgic.

LLorenç Villalonga en les seves obres critica certs sectors de la societat de les Illes Balears. Quins són? Cita una de les seves obres i explica breument el tema que tracta.

El sector de l'artistocracia rural mallorquina i la seva descendència. Obra: Mort de dama, en aquesta novel·la, l'agonia d'una dama aristocràtica, és el pretest de què se serveix per satiritzar alguns sectors de la societat illenca: els nobles, els xuetes i els escriptors illencs.

A quin corrent narrratiu cal vincular l'obra de Mercè Rodoreda? Esmenta dues de les seves obres més rellevants i explica-les breument.

Novel.la psicológica.La plaça del diamant:explica la historia de Natalia, una noia de Gràcia, que viu durant la República,la Guerra Civil i la Postguerra.Anem veient la seva evolució en primer lloc quan es casa amb el Quimet que li pren la personalitat(colometa),com la seva vida es va complicant fins a la guerra en que mor el Quimet.Estarà tan desesperada que pensarà en el suïcidi, tot i això apareix Antoni(adroguer del barri) que lio feria feina i posteriormet es converteix en el seu segon marit.Poc a poc es va recuperant de tots els patiments que ha tingut.

Creus que el realisme màgic propi de la literatura hispanoamericana del segle XX por haver influenciat l'obra de Pere Calders. Per què?

Sí, perque introdueix com a tret més representatiu la presència d'elements fantàstics en situacions quotidianes, ja que els seus personatges viuen fets insòlits que els alteren la vida i els condueixen a un desenllaç molt proper a l'absurd.

Esmenta 3 obres de Manuel de Pedrolo i digues a quin gènere pertanyen (novel·la policíaca, ciència ficció..)

Joc brut- Policíaca, Totes les bèsties de carrega; Simbólica i Mecanoscrit del segon origen: Ciencia ficció

Relaciona els fets socials i culturals de la dècada dels 70 amb les novel·les que es comencen a publicar a partir d'aleshores.

La revolta del maig francès comporta una nova actitud moral per part de la Ramona, adéu; la coditialitat i els mites dels mas media, per exemple, El dia que va morir Marilyn i levasió del món en lloc de la descripció, per exemple, Cavalls sota la fosca, de Baltasar Porcel.

 

Entradas relacionadas: