Quines són les principals característiques del Modernisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,58 KB

 

El romanticisme; moviment artístic i cultural del s.XIX.Creia en la bondat de l'home i defensava l'individualisme, la subjectivitat i els sentiments patriótics. Segons els germans Schlegel era un seguit de manifestacions contràries al classicisme francés. Les seves característique principals son: visió dinàmica de la natura, predomini de la imaginació, l'ús de k'ironía coma a única forma d¡expressar la paradoxa universal, la realitar es imnutable i determinada pel pas del temps, insatisfacció davant la realidad emmediata, l'evasió del temps i de l'espai, la mort com a alliberació, atracció pero tot allò opossat a la llum i a la raó, l'interés pel passat, origens i l'art popular. Els romàntics entenien la literatura com a una imitació de la realitat; creien en la bondad natural de la persona, defensaven la llibertat individual i la subjectivitat. Victor Hugo figura importatn, defensava la creativitat, l'originalitat i la diversitat de formes poètiques.

La Renaixença: neix del romanticisme, es un moviment socio-cultural de la segona meitat del s. XIX, que pretenia la restauració de la literatura catalana. El gènere predominant es la poesia. Es va estendre en un marge d'uns 6o anys, en 4 etapes: la primera; iniciada amb la publicació de l'oda ala pàtria (1833) per Carles Aribau, la segona; a Catalunya es conreava la poesia romàntica, alguna vegada en català com eCarles Aribau.la tercera;coincideix amb la restauració dels Jocs Florals a Barcelona(1859), el seu lema era: "pàtira, fe i amor, autors importants com Víctor Balaguer i Àngel Gimerà. la quarta etapa; s'introudorà la les Illes Balears, autors com Pons i Gallarza i Jeroni Rosselló.Jacint Verdaguer:el poeta més important del Romanticisme i la Renaxença fou un eclesiàstic d'origen rural amb una amplia i variada obra literaria; rondalles poesia cançons populars, on representa la natura el patriotisme i la religiositat. Obres més destacada; L'Atlàntida. la seva temàtica es l aàtria i la religió, destaquen "Monserrat"," Aires del
Montseny i Idil·lis i cants mísitcs".
Altres corrents filosòfiques, literàries i artístiques com; el prerafaelitisme, el parnasianisme, el simbolisme, el esceticisme, l'impresionisme i el vitalisme, aquests nous moviments produïren el modernisme i el classicisme.
La narrativa del s.XIX: el costumusme de doble origen, narracions costumistes com el "Calaix del sastre" i d'altra banda, la incorporació d'una tradició culta, a través d'autors com Larra. El quadre de costums es el gènere més representatiu; es una peça breude to festiu que descriu ambientsi personatges tipificadament, en l'època de la'utor. Obres com "El Mole", "La ignorancia"(Pompeu Fabre al 1913 que fixà les normes ortogràfiques). Característiques de la prosa costumista: lleguantge pròxim a la llengua real del moment, predomini descripció damunt narrció, descripció de classes populars, visió sarcàstica i sentimental i interés pels aspectes més pintorescs de la vida. Escriptors com F.Soler Robert Robert i Gabriel Maura.

Entradas relacionadas: