Ramón llull moviment literari

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB

 


PERIFRASIS

d'obligació-haver de+infinitiu, haver-se de

de probabilitat-deure+infinitiu

d'imminència-estar a punt de+infinitiu

de possibilitat-poder+infinitiu

de duració-estar+gerundi, anar+gerundi

Ramón llull(1235-1315)era un noble i es dedicava al conreu de la poesia trobadoresca. Quan ja estava casat i amb 2 fills, va viure una experiència que li va canviar radicalment la vida: va veure a mà dreta Jesucrist penjant de la creu, visió que l'espantà tant que, deixant el que feia es ficà al llit. I el senyor se li aparegué novament, la cual cosa augmentà la seva por i, com l'altra vegada es ficà al llit. Després de la cinquena aparició de Jesucrist comprengué Ramón Llull que Jesucrist volia que abandonés el món i que es lliurés al seu servei.És el creador de la prosa literària catalana.

Tirant lo Blanc:Obra de Joanot Martorell, és una novela cavalleresca caracteritzada per la dimensió humana dels personatges, la versemblança de les accions i els esdeveniments i un tractament de les relacions amoroses alegre i divertit.

Ausiàs March(1397-1459) És el gran poeta clàssic de la literatura catalana;ell és el creador del llenguatge líric en català. En la seva obra poètica, ens parla de les seves preocupacions més profundes i ho fa de manera viscuda i sincera.Els seus temes preferits són l'amor, la mort, el destí i la lluita entre el bé i el mal.S'aparta de la tradició trobadoresca en 3 aspectes: escriu en català (abandona l'occità o provençal), expressa el seu pensament de manera original i sincera (abandona els tòpics trobadorescos) i, en els seus poemes d'amor, presenta la dona com una persona real, amb virtuds i defectes (no la tracta de senyora feudal ni la idealitza). Té una gran capacitat per crear imatges i fer llargues comparacions, que utilitza per expressar la seva experiència i el seu pensament sobre l'amor.
El romanticisme va ser un moviment cultural que es va iniciar a Alemanya i Anglaterra a finals del Segle XVIII i es va estendre pels altres països europeus durant el Segle XIX. Aquest moviment va aparèixer en una època marcada per profundes transformacions. El moviment ROMàntic va representar un canvi profund en la manera d'entendre el món i d'entendre l'art.

Al Segle XIX es va iniciar la recuperació del català com a llengua de cultura i de conreu literari. Aquesta recuperació es va articular en la renaixença.

Jacint Verdaguer(1845-1902) Aviat començà a escriure i als 20 anys obtingué 2 guardons als Jocs Florals de Barcelona. Quan va fer 40 anys va patir una forta crisi espiritual i es dedicà a practicar l'exorcisme. És el gran poeta de la renaixença i el creador de la llengua literària moderna.Va ser capaç de crear un estil propi, que combinava elements populars i elements cultes. Va trobar en la sensibilitat ROMàntica els elements adequats per poder expressar el seu temperament idealista, apassionat i rebel. Per això Verdaguer també és considerat la gran figura del romanticisme català.

A partir de l'any 1892 sorgeix un grup d'artistes i intelectuals que es defineixen com a “modernistes”. Amb la paraula Modernisme volien expressar el seu desitg de modernitat. El seu objectiu era transformar la societat a través de l'art i l'acció política per posar-la al dia i situar-la al nivell europeu.

Entradas relacionadas: