Ramón llull moviment literari

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,35 KB

 

RENAIXENÇA A MALLORCA;primera promoció de l'institut balear,varen donar lloc a la r. barcelona va dir que la llengua de mallorca es una part de la catalana.varen participar als JF de barcelona,on es van donar a coneixer per primera vegada els poetes.6escriptors varen ser proclamats"mestres en gai saber",maxim honor.amb el motiu de la visita de isabel II al s.XX es varen donar lloc als JF de mallorca.

AUTORES: maria agiló(divulgator de la unitat del catala,difon aquesta idea amb parlaments,estudis i poemas) i josep lluis pons i gallarza(romanticisme conservador,elements classizitzants,preucupació pel equilibri emocional)

TEMAS:paissatges i recreació culta de les llegendes populars.ETAPES DE LA RENAIXENÇA:1)(1833,1858)Bonaventura Carles"La pàtria"(s'utilitza poc el català,predomini de la poesia,Joaquim Rbuio i Ors va tenir un paper molt important amb el començament de la R.,escritor i participador en les tasques i institucions de l'epoca)

2)(185-1889)Implantació dels jocs florals->cohesió al moviment,punt de trobada i d'estímul pels escriptors.augmenta l'us de la lleng.c. en el s.XIX,novela->novel·la en català,més edicions en cat.

3)1890.(Crisi)aparició del modernisme l'anty 1890.

JF:certament literari inspirat en els celebrats durant l'edat mitjana.(àtria fe i amor)poesies en català.

Entradas relacionadas: