Ramon polla

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

 
 Ramon Llull
És considerat un dels creadors del català literari i un dels primers a fer servir una llengua neollatina per transmetre coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textos novel·lístics. Va ser escriptor, cabalista, divulgador científic, missioner, teòleg, monjo franciscà, alquimista i molt més, del segle XIII i escrivia en occità, català, àrab i llatí.
Del naixement a la «conversió a la penitència»
Llull va néixer a Palma entre el 1232 i el 1233. Era fill de Ramon Amat Llull i Isabel d'Erill, una família de la noblesa catalana Abans de casar-se, el jove Llull va ingressar a la cort del rei Jaume i el seu ascens va ser meteoric. Durant els seus anys a la cort Llull va viure una vida luxosa i va tenir varies relacions amoroses amb diverses donzelles.
Durant aquest temps fa cançons d’amor picaresques i divertides en occità, aptes per ser cantades pels trobadors.
Més tard va casar amb la jove Blanca Picany, van tenir dos fills Domènec i Magdalena.
Al 1263, té cinc visions de Crist, això va provocar que Llull abandonés la seva familia per a dedicar-se ala predicació. Durant aquests anys Llull tenia la missió d’anar a terres musulmanes per extendre el cristianisme, gràcies a un captiu sarraí apren àrab.
Més endavant Llull es va retirar a una cova de Mallorca on es va entregar a la meditació i la contemplació, i finalment va entrar al monestir de la Real, on els monjos li van ensenyar llatí, gramàtica i filosofia, tant islàmica com catòlica.Tasca missionera i altres
El 1274 Llull va construir el monestir de Miramar a la seva illa natal. L'objectiu d'aquest monestir era formar missioners per cristianitzar els àrabs
Llull va emprendre una croada personal,ja que el Papa no el volia escoltar, amb la missió de cristianitzar àrabs i jueus que el portaria a Europa (Alemanya, França i Itàlia), Xipre, Terra Santa, l'Àsia Menor i el Magrib.
Durant aquests viatges va escriure un gran nombre d'obres i va intentar fundar nous monestirs catòlics a les zones que visitava.
L'any 1286 Ramon Llull va rebre el títol de professor universitari de la Universitat de París. Un any després va anar a Roma per a demanar finançament a l'Església, per a la croada que volia fer per convertir tots els infidels de Terra Santa, però, una vegada més, ningú no el va escoltar.
El 1295 va ingressar a l'orde franciscà. El 1299, Llull pot expressar les seves idees a les mesquites i sinagogues del seu regne gràcies a l’autorització del rei de Mallorca Jaume II.
El 1307, Ramon Llull va anar al nord d'Àfrica per continuar predicant, però, va estar a punt d'acabar lapidat. Després es va dirigir a Pisa, però el vaixell que el duia es va enfonsar; Llull va ser un dels pocs supervivents del naufragi, i va aconseguir arribar-hi.
Entre l'octubre del 1311 i el maig del 1312, Llull va participar en les tres sessions solemnes del concili de Viena. S’havia de decidir si: s’havia de condemnar el Papa anterior, era adient emprendre una nova croada, s’havia de reformar l’esglèsia catòlica i s’havien d’executar els templers de blasfèmia i heretgia
De manera sorprenent, Llull va donar suport a la supressió dels templers, per ensenyar als missioners l'hebreu, l'àrab i les llengües orientals, però Llull no va aconseguir que s'acceptés organitzar una nova croada.
Acabat el concili, Llull va viatjar a Tunísia per continuar fent de missioner. Llull va morir el 1315 o el 1316, quan tornava de Tunísia cap a Mallorca. Està enterrat a l'església del convent de Sant Francesc, a Palma.

Entradas relacionadas: