Realisme Víctor catala

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB

 

Narcís Oller: (Valls 1846) - Orfe de pare, va viure amb el seu oncle. Va estudiar dret a BCN. Va fer de procurador als tribunals però el seu lleure era escriure. Primer escrivia en caràcter ROMàntic i consumista en castellà. Desprès, començà a escriure en Català, per linfluencia de la revista Renaixença. Al 1880 publicà obres molt famoses que el portaren a lèxit i la popularitat. Als 84anys (1930) mor a BCN.
Oller: novel·lista més important de la literatura catalana del Segle XIX - utilitza elements propis del romanticisme, encara que a ell el classifiquem dins del Realisme.
Realisme: reacció del romanticisme. ART: ha de reproduir la realitat social ARTISTA: ha dobservar i analitzar la societat i ha de mostrar en lobra exactitud i objectivitat.
Oller mostra en les seves novel·les: la societat catalana de lèpoca: - burgesia BCN - progrés tecnològic i industrial - enfrontaments polítics i sindicals - vides problemàtiques de marginats.

LA PAPALLONA: noia òrfena, que té un fill amb un estudiant de classe benestant, que no en vol saber res. Es queda la noia, sola, abandonada i sense recursos, cosa que la fa arribar a un desequilibri nerviós i mor. (Elements realistes- crònica de problema social de BCN.) (E. ROMàntics- llenguatge emotiu i poètic.)
LA BOGERIA: cas dun jove que es torna boig. - teoria 1. Shi torna a causa de la societat. - teoria2. Determinat per lleis dherència.
LESCANYAPOBRES: Persona incapaç adaptar-se progrés industrial i a la nova economia de mercat que es va imposant perquè la seva naturalesa li impedeix.
Naturalisme: moviment finals s.XIX. Pretén arrivar a la realitat objectivament, bastant pessimista. Es sol dir que és una evolució del Realisme.
Realisme: corrent artístic, Segle XIX que pretén representar la realitat de manera objectiva.
ROMANTICISME: moviment cultural i polític, originari des de finals s.XVIII (Alemanya) busca la llibertat autèntica.
LA FEBRE DOR: novel·la que mostra el món de la burgesia i transformació de la ciutat de BCN. (Fuster pobre, que es fa ric per borsa, i es torna altra vegada pobre, com en els seus inicis). - mostra la part més negativa del capitalisme i legoisme generalment.


Modernisme: ÈPOCA TRANSFORMACIONS:
S.XIX-industrialització- bcn, burgesia industrial que pretén modernitzar-se - classe obrera (sindicats).
* SITUACIÓ DE CANVI: moviment cultural (Modernisme) - país autònom (catalanisme polític) - reveindicacions revolucionàries (socialisme i anarquisme)
Modernisme: DESIG MODERNITAT:
1892 - grup artistes que volien obrir la cultura catalana als corrents culturals moderns per transformar la societat a través de lart.
Els lemes dels jocs florals de pàtria, fe i amor varen ser substituïts per les noves idees de innovació, progrés i joventut.
Període MODERNISTA:
Modernisme català (1982-1911) - inici amb la primera festa modernista de sitges i acaba amb la mort de Maragall. El Modernisme català aconsegueix introduir lart en totes les manifestacions de la vida social.
Els autors modernistes catalans, saplegaven en actes com les festes modernistes de sitges, disposaven de publicacions, feien tertúlies...

Joan MARAGALL: (Barcelona 1860) família burgesa tèxtil. Carrera de dret i no volia agafar el negoci familiar. - 1890: iniciar la seva activitat periodística. Gràcies a lactivitat poètica i periodística va ser un intel·lectual molt reconegut, llegit i respectat.
PARAULA VIVA: Maragall va elaborar la teoria poètica (paraula viva) el poeta ha de contemplar la realitat i esperar linspiració. Sha de conservar lespontanietat i la puresa. No fa falta la retòrica. Margall és un poeta que ens vol transmetre el seu esperit optimista.
LA VACA CEGA: tema natura, vol transmetre lemoció que li produeix la contemplació daquesta que per a ell es un espectacle.

Entradas relacionadas: