La recuperació de la poesia culta durant la renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,51 KB

 

Emili Vilanova (1840/1905) -Costumisme no com un simple episodi d'epoca, sinó literatura de gran valor. Veritable mon propi, galeria considerable personatges i situacions que permetrien molts fragments vida finals s.XIX. Tot i cenyir-se a Santa María del Mar. I a les actituts de la menestralia (estament professional arts mecaniques) i de classes populars, saber aplegar una quantitat tan gran d'observacions. Visió elegíaca, nostalgica, poetitzada, del mon, quan es tracta de figures, objectes i ambients. Literatura: cordial, amable i plena de bon humor i vigencia i una perdurabilitat assegurades. Moments que reflecteix certa critica social, sobretot quan topa amb gent varitosa amant de l'aparença i l'hipocresia.

DE LA NOSTALGIA DE LA PATRIA I DE LA LLENGUA A L'ACTIVISME LITERARI

-Poema d'aribau te valor considerable, estableix model formal continguts exigents-Joaquim Rubió i Ors(1818/1899) activista de la llengua i poesia-Lo gaiter del llobregat (1841) que es també pseudonim signa versos, manifesta voluntat d'acció afavor Renaixença literaria, fa crida a participar-hi -Seva convocatoria tindra resposta entusiasta (pel folklorica) nombrosa aparició d'altres gaiters (trobadors, flabiolers, tamboriners) repartiran rius país. -Activisme de Rubió te, resposta efectiva quan apareixen dues antologies poetiques demostren opcions començen a destacar Renaixença literaria. -Los trobadors nous(1858) d'antoní de bafarull: dona testimoni nou esperit literari alenta país, per reviure en ell llengua Antics heroes -Actitud historica abocada al passat -Víctor Balaguer. Los trobadors moderns (1859) defensa interpretació política renixença i activitat poetica. -Manuel Mila i fontanals (1818/1884) -María Aguiló(1825/1897)

JOCS FLORALS

Antoní de bofarull i Víctor balaguer protagonisme evident en els jocs florals -1859 plataforma publica per us literari de la llengua catalana. Aribau referencia cants dels trobadors i llengua llemosina, no podia intuir represa. Festa poetica provinent del s.XIV -l'englantina, la viola, flor natural rebien respectivament els guanyadors. Tema= patria fe i amor Model de llengua defensa primeres convocatories recorre excés catala medievalitzant(arcaic) poc a veure parla del carrer. No resulten sorprenents algunes satires sectors literaris populrs defensors catala que ara es parla expressades traves peces teatrals Frederic Soler o versos Josep Anselm Clave(1824/1874) quan diu clar contrast amb principis Jocs Florals.


Narcís Oller

-1846-1930 ha de lluitar contra tendencia romantica que el desvia de l'obectivitat narrativa. Entra e el terreny del sentimentalisme i moralisme. Situació i poc public oller no es pot professionalitzar. Primera obra: La Papallona (1882) te al seu costat a: els crítics josep yxart(1852/1895) i josep sarda(1851/1898). Orientan a oller, li diuen que segueixi les tendencies de l'epoca. Narcís s'incorpora al mon de l'escriptor en catala en els jocs florals (li obren els ulls)


Quadre de costums

-anomenat aixi desde aparició premsa, enfocament nostalgia, intenció critica, deixa entreveure un autor: Robert Robert(1830/1873) Escriptor i polític d'idees liberals i republicanes.


Mariano Jose de Larra(1809/1837)

-Comportaments poc raonables, deshonestos de la societat de la seva epoca. Per fer-ho utilitza perspectiva humanística, ironica o satírica, pero també nota amarga i desenciada davant realitat difícil. Articles pertanyen quadre urba o ciutada. Un interes a marcar distancies amb visió idil·lica i visió subjectiva amb que es contemplat aquest mon real. Quadre costum acaba sent acceptat a ultimes decades s.XIX dins renaixença com aportació necessaria per desenvolupament prosa.


Novel·la romantica

-Itinerari que te com a fites mes assenyalades el Werther de l'escriptor alemany Goethe. El desenvolupament de la novel·la historica (walter scott) Víctor Hugó novel·la de fulletó (alexandre dumas i eugene sue).

Entradas relacionadas: